Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Upp till bevis för Patrik Laine: "Klart att det skapar lite press när man vet hur mycket pengar man satsat på mig"

Patrik Laine jonglerar med pucken.
Bildtext Lyckas Patrik Laine återvända till NHL-toppen?

Av alla finländska NHL-spelare under säsongen 2021–2022 är Patrik Laine kanske den mest intressanta. Efter en minst sagt skral fjolårssäsong måste Laine ta sig själv i kragen och visa att han hör hemma bland ligans bästa spelare. Och att han är värd sin präktiga lön.

Trots att Patrik Laine redan är en garvad NHL-spelare är han fortfarande bara 23 år ung, även om man lätt kunde tro att han är äldre än så – så länge har han hört till tungviktarna i världens bästa ishockeyliga.

Säsongen 2016–2017 kom Patrik Laine till NHL med buller och bång och gjorde som blott 18–19-åring hela 36 mål under sin rookiesäsong. Den magnifika nybörjarsäsongen följdes upp av en 44-målssäsong och vägen till stjärnorna låg öppen för tammerforsaren.

Patrik Laine skjuter ett slagskott.
Bildtext Så här ser det ut när Patrik Laine pangar in mål från vänstra tekningscirkeln.

Säsongen 2019–2020 renderade fortfarande i hyfsade 28 mål, men fjolårssäsongen vill Laine nog helst glömma.

Bara tolv mål och lika få assist, och framför allt ett av hela ligans sämsta plusminussaldon. Spelet löpte inte, de sedvanliga målkalasen lyste med sin frånvaro och finländaren kritiserades hårt – med rätta.

Löneadjutant i Blue Jackets

Trots den svaga säsongen var Columbus Blue Jackets tvunget att erbjuda Laine ett kontrakt värt 7,5 miljoner dollar för att hålla kvar honom i laget. Med den summan är Laine tvåa i löneligan i Columbus, efter tjecken Jakub Voracek, som återanslöt sig till klubben efter tio år i Philadelphia Flyers – sina tre första NHL-säsonger spelade han just i Columbus.

Pressen är alltså stor på Laine. Ska han hitta tillbaka till den form som möjliggjort dylika lönenivåer? Hittar han den inre glöd som behövs för att, i match efter match, orka och kunna prestera på topp?

– På sätt och vis är det press på mig, på sätt och vis inte. Klart att det skapar lite press när man vet hur mycket pengar man satsat på mig, säger Laine i en intervju för Yle Urheilus redaktör Tommi Seppälä.

Men för att Laine ska kunna bibehålla den nuvarande lönenivån, krävs det bättre tag i rinken än under förra säsongen.

Under försäsongens träningsmatcher har Laine blixtrat till, inte minst med sitt solomål mot Detroit Red Wings. Kolla på Twitter:

– Jag var tvungen att göra ett sådant mål för att visa dem som hatar, så får man i gång lite diskussion, säger Laine med glimten i ögat.

– Jag har alltid vetat att jag kan göra sådana där grejer. Jag är bra på att skapa lägen även om människor har fått för sig att jag inget annat kan än skjuta.

Efterlyser jämnhet

Laine inser själv också att det inte är på talangen som det fallerar. Jämnheten – där har han något att slipa på.

– Klart att man alltid vill visa upp sitt bästa, men det är nog inte möjligt. Ibland gör man sämre matcher, det gäller såväl mig som Connor McDavid. Poängen är att man måste lyckas minimera antalet på dessa svaga matcher. Jag försöker göra mitt bästa varje kväll och också vara till nytta när målen inte kommer.

I intervjuer för nordamerikanska medier har Laine sagt att det inte borde vara svårt att spela bättre än förra säsongen, eftersom "jag var så skit".

– Visst har jag lite att visa inför den stundande säsongen, men uppladdningen har varit helt normal. Det viktigaste är att det sker en positiv utveckling under säsongens lopp, säger Laine.

– Jag vet själv vad jag kan och vad jag har gjort i den här ligan. Inte har det försvunnit någonstans. Men visst har man under de svåra perioderna lärt sig att uppskatta den här ligan. Inte gör man varje dag sådana trick som jag själv också har lyckats med.

OS hägrar

Om förväntningarna för säsongen 2021–2022 är högt uppskruvade på ett personligt plan för firma Laine & Voracek, kan det samma inte sägas om förväntningarna på laget Columbus.

Jakub Voracek, Philadelphia Flyers
Bildtext Jakub Voracek är en av NHL:s bästa speluppbyggare.

Blue Jackets underpresterade kraftigt i fjol och inför den här säsongen har stöttepelare som Seth Jones, Cam Atkinson och Nick Foligno lämnat klubben. Anders Nordenswan utlyser floppvarning för laget från delstaten Ohio.

NHL-säsongen kör i gång tisdagen den 12 oktober och två dagar senare inleder Columbus Blue Jackets sin säsong. Sedan är det upp till bevis för Patrik Laine. Ska han hitta tillbaka till sin status som notorisk målskytt och skicklig spelfördelare, eller fortsätter kräftgången?

Även om laget skulle gå dåligt finns det ett mål under vintern som garanterat sporrar Laine att ge lite extra i varje match: OS i Peking.

– Det är ganska tufft, speciellt som jag aldrig varit med i OS förut. Försöker spela så bra att jag får plats i gänget. Att få spela med Sasha (Aleksander Barkov) vore verkligen fint. Han är en otroligt bra spelare och dessutom en god vän. Det skulle vara fantastiskt, säger Laine.

Artikeln baserar sig på Tommi Seppäläs intervju med Patrik Laine. Originalartikeln finns på yle.fi/urheilu.