Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ekonomipriset till minne av Nobel går till David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens: "De har revolutionerat empirisk forskning"

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 13:37.
Ekonomipriset till minne av Nobel går till David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens - Spela upp på Arenan

Kungliga Vetenskapsakademin har tilldelat Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel till David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens.

Samtliga pristagare bor och jobbar i USA. De är alla i 60-årsåldern.

Hälften av prissumman går till David Card, medan duon Joshua D. Angrist och Guido W. Imbens delar på resterande halvan av priset. Prissumman är 10 miljoner kronor (drygt 1 miljon euro).

Card prisas för hans empiriska bidrag till arbetsmarknadsekonomin, medan de övriga prisas för deras metodologiska bidrag till analysen av kausala samband.

"Årets ekonomipristagare har gett oss nya insikter om arbetsmarknaden, och visat vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras från naturliga experiment. Deras metoder har också spridits till andra områden och revolutionerat empirisk forskning", konstaterar Kungliga Vetenskapsakademien.

Försenat kungörande – Akademien nådde inte de sovande pristagarna per telefon

Kungörandet gjordes något försenat eftersom Akademien inte fick tag på pristagarna per telefon i tid. Guido Imbens kommenterar priset per telefon:

– Jag sov när jag fick samtalet om priset. Klockan är två på natten här, hela huset sov efter en fullspäckad helg. Jag var överväldigad när jag fick samtalet. Jag är mycket hänförd av nyheten, säger han.

Akademien konstaterar att många centrala frågor inom samhällsvetenskaperna handlar om orsak och verkan, och att pristagarna med hjälp av naturliga experiment gjort det möjligt att besvara dessa och liknande frågor.

"Nyckeln är att använda situationer där slumpen eller policyförändringar gjort att grupper av människor behandlats olika, på ett sätt som faktiskt liknar randomiserade kliniska studier inom till exempel medicin", skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

Vad är naturliga experiment?

David Card har med hjälp av så kallade naturliga experiment analyserat arbetsmarknadseffekterna av minimilöner, invandring och utbildning. Han har studerat det här sedan början av 1990-talet. Resultaten visar bland annat att höjda minimilöner inte behöver leda till färre jobb.

Card är 65 år gammal och född i Kanada, nu bosatt i USA.

Naturliga experiment kan vara svåra att tolka. Joshua Angrist och Guido Imbens har i mitten av 1990-talet löst det metodologiska problemet med metoden. De har visat vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras utifrån naturliga experiment.

Angrist är 61 år gammal och född i Ohio, USA, medan 58-åriga Imbens är född i Eindhoven i Nederländerna (nu bosatt i USA).

"Cards studier av viktiga samhällsfrågor och Angrists och Imbens metodinsatser har visat att naturliga experiment är en rik källa till kunskap. Deras forskning är till stor hjälp när beslut för samhällets bästa ska fattas", säger Peter Fredriksson, ordförande i ekonomipriskommittén, i pressmeddelandet.

Måndagens tillkännagivande blev Kungliga vetenskapsakademiens ständiga sekreterare Göran Hanssons sista. 70-åriga Hansson lämnar över uppdraget till Hans Ellegren vid årsskiftet.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap har delats ut sedan år 1968. Priset kallas ibland Nobelpriset i ekonomi, men i verkligheten är det inte ett riktigt sådant. Priset brukar ändå räknas till Nobelprisen. De flesta tidigare vinnare är amerikaner, majoriteten av dem är män.