Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Historiska tider i Närpes – första gången det finns namn som Anh och Ly bland stadens beslutsfattare

Från 2021
Historiskt i Närpes och unikt i hela Finland - nu fattar också Anh och Ly beslut om staden - Spela upp på Arenan

Anh Nhu Nguyen kom till Närpes som tonåring när föräldrarna började arbeta på växthus. I sommarens kommunalval fick han femtonde mest röster i hela staden och åkte raka vägen in i fullmäktige och stadsstyrelsen. Det är första gången som stadens stora minoritet med rötter i Vietnam finns representerad i fullmäktigesalen.

Anh Nhu Nguyen (SFP) knäpper de sista knapparna på sin nystrukna skjorta och tittar nervöst på klockan. Stadsfullmäktige i Närpes samlas om en timme och före det ska ledamöterna dricka kaffe i stadshusets nedre våning.

– Man ska vara i tid för att visa respekt för de andra, säger Nguyen innan han kramar om sin dotter och skyndar iväg.

Han är inte den enda nya i Närpes stadsfullmäktige. En tredjedel av alla ledamöter är nykomlingar i höst. Ändå vet han att han är speciell. Han och Ly Le Huyen (SFP) är de första beslutsfattarna i Närpes med vietnamesiskt ursprung. 

Glad ung man med vietnamesiskt ursprung vid köksbordet med dotter
Bildtext Anh Nhu Nguyen dricker en sista kopp kaffe med dottern Linh före sitt möte. Nguyen blev invald i fullmäktige och stadsstyrelsen i Närpes.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

En av tio Närpesbor har rötter i Vietnam. Nu ska också de börja ses som en del av samhället här, inte bara som arbetskraft, tror Nguyen. 

– Vi önskar att samhället här i Närpes bryr sig om oss, inte att man bara vill ha oss här för att jobba. Jag ska nu visa att vi kan leva trygga och glada här, säger Nguyen.    

"Det blev en superskräll!"

Närpes har sedan länge varit en mångkulturell stad men det har varit svårt att locka med invandrare i politiken. Det kan den lokala eldsjälen och politikern, Emina Arnautovic (SFP) intyga. Hon har gjort ett enträget arbete i ett tiotal år för att nå de olika minoriteterna och få dem övertygade om att ställa fram sina egna representanter på kandidatlistorna.  

I somras fick hon äntligen se ett resultat när två av hennes adepter blev invalda med ett brak. Mentorn Arnautovic blev överlägset besegrad av Nguyen som fick 100 röster, medan hon själv valdes in med 45 röster.  

Arnautovic viftar glatt med händerna när hon beskriver känslan.

– Det blev ju en superskräll! Och jag tycker de klarar sig jättebra, alla, säger hon med ett brett leende.

kvinna och man i asiatisk mataffär
Bildtext Emina Arnautovic har jobbat i flera år för att skapa ett förtroende inom flera invandrargrupper i Närpes. Tack vare henne kom Anh Nhu Nguyen första gången med i politiken inför kommunalvalet 2021.
Bild: Yle / Roy Fogde

Fullmäktigeordförande Johanna Borg (SFP) välkomnar alla befolkningsgrupper i fullmäktige och tror att det kan leda till ett bättre lokalsamhälle. 

– Jag tror vi är ganska unika i Finland med vår nya sammansättning. Hoppas engagemanget växer sig ännu större, att invandrarna känner att de verkligen är en del av sitt samhälle och att själva samhället fungerar dynamiskt åt båda hållen. 

Ännu fler Närpesbor med invandrarbakgrund finns involverade via nämndernas arbete. Edin Demirovic (SDP) som Svenska Yle träffade inför valet fick en plats i fritidsnämnden trots att rösterna inte räckte till för en plats i fullmäktige. 

Lite bättre för varje dag, varje möte, varje intervju

Som nykomling i politiken har Anh Nhu Nguyen fått lära sig många nya saker under hösten. Det har varit allt från kommunal budget till dataprogram, lösenord och att passa tiden. De nya ledamöterna har fått utbildning och handledning av de mer erfarna. 

– Det är viktigt att man hjälper varandra även om man har olika åsikter i sakfrågor, så att alla kan fatta sina egna goda beslut, säger fullmäktigeordförande Borg (SFP).  

Nguyen säger att han har känt sig välkommen till de allra första mötena. 

– Folk kommer alltid och hälsar på mig och önskar mig välkommen, folk är så glada!

Ung man med vietnamesiskt ursprung i intervju
Bildtext Anh Nhu Nguyen var osäker på vad som förväntas av honom i politiken när Svenska Yle träffade honom inför kommunalvalet 2021. Idag tycker han att han blivit bättre för varje litet steg.
Bild: Yle / Roy Fogde

Nguyen har haft många järn i elden och det blir ännu fler. Han är utbildad närvårdare men har dessutom under det senaste året hunnit grunda en översättningsbyrå och bli tvåbarnspappa. 

Trots att kalendern nu är fullspäckad är Nguyen tacksam över sina nya förtroendeuppdrag. Han vill lära sig mera, bit för bit.

– Efter varje dag, varje intervju och varje möte börjar man tro lite mer på sig själv och på så sätt kan man bli bättre, säger han. 

Diskussion om artikeln