Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eva Nyström njöt av historiska derbyatmosfären då Hammarby och AIK slog publikrekord: ”Visar att vi ska få lika mycket synlighet – början på något häftigt”

Hammarbyspelarna ställer sig på plan framför en fullsatt läktare.
Bildtext Ett publikhav mötte Hammarby- och AIK-spelarna på söndagen.

Pirrigt, men jättehäftigt. Så beskriver Eva Nyström känslan då hennes Hammarby mötte AIK inför över 18 000 åskådare i Damallsvenskan på söndagen.

Det finns fotbollsmatcher och så finns det fotbollsmatcher.

Att se Hammarby marschera in till Just i dag är jag stark mot en lokalrival hör till de mäktigaste upplevelserna man kan få i Norden. Men fram till nu har det endast gällt herrlaget.

På söndagen var det damernas tur.

Hammarby-spelare samlas på planen.
Bildtext Karriärens höjdpunkt, konstaterade flera spelare efter derbyt.

Då Hammarby mötte AIK i Damallsvenskan gjorde de det inför 18 337 ögonpar. Det är ett nytt publikrekord i serien med bred marginal.

– Det var jättehäftigt, säger Eva Nyström till Yle Sporten.

– Det var en match som vi sett fram emot länge. Så klart hann det bli lite pirrigt, då vi inte är vana vid att spela inför så stor publik. Men samtidigt var det jättekul. Speciellt då vi vann. En dag bra på jobbet, tillägger hon.

”Ville verkligen ge allt”

Nyström startade som mittback och fick se sitt Hammarby slå AIK med 4–1. Utöver Nyström hittades också Anna Tamminen på plan för ”Bajens” del, medan Kaisa Collin, Jenny Danielsson, Milla-Maj Majasaari och Emma Santamäki fick minuter i ”Gnaget”.

– Jag tycker vi har kontroll under hela matcher förutom kanske tio minuter då de reducerar. Men annars har vi bra koll på matchen, skapar lägen och håller dem borta från farliga lägen. Som helhet gör vi en bra match, summerar Nyström.

Men just på söndagen kändes resultatet nästan sekundärt.

Eva Nyström.
Bildtext 21-åriga Eva Nyström har redan etablerat sig som startande mittback i Hammarby.

– Man ville verkligen ge allt på plan. Det kändes som att laget fick massor av energi av att ha det där stödet i 90 minuter.

Framför allt tror Nyström att publikhavet inte var en engångsföreteelse.

– Det är början på något häftigt, slår hon fast.

– Damfotbollen går framåt hela tiden och jag tycker att det här visar att vi ska få synas lika mycket som herrarna. Vi kan dra publik och bjuda på underhållande matcher.

Finland ligger fortfarande efter

Hon sticker ändå inte under stol med att Hammarby har en annan ställning än många andra lag i serien. Herrlaget är ändå en publikmagnet – och det är inte ett värst stort steg för anhängarna att börja gå på dammatcher också.

– Men många andra lag har fortfarande steg att ta.

Det gäller också Finland.

– Det kommer att ta några år innan supporterkulturen är den samma i Finland. Men jag tror att det är möjligt att uppleva något liknande i Nationella ligan, säger den tidigare PK-35-spelaren.

Alice Carlsson firar mål.
Bildtext Alice Carlsson firar mål framför både Jenny Danielsson och Kaisa Collin.

Det har gått ungefär tio månader sedan Nyström sadlade om och bytte huvudstadsregionen i Finland mot Stockholm. Med facit på hand känns det som att valet på Hammarby ju var självklart, men det var inte bara supporterkulturen som spelade in.

– Det var framför allt tränaren och hur laget spelade som lockade, berättar Nyström.

– Vi vill spela oss ur press på ett sätt som tilltalar mig. Mina egenskaper är att läsa spelet och att passa bollen bra. Därför tycker jag att det här är en bra miljö för mig att utvecklas.

”Det hade varit väldigt kul”

Och utvecklats har hon gjort.

– Tempot här i Sverige är mycket högre. Man måste vara snabbare med allt. Jag tycker att det är ett steg som jag tagit framåt.

Med tre omgångar kvar ligger Hammarby på femte plats i tabellen. Avståndet upp till trean Eskilstuna United är fyra poäng.

Att sluta trea i ligan skulle också innebära spel i Champions League nästa säsong.

– Vi har fortfarande en chans att ta platsen. Det hade varit väldigt kul, konstaterar Nyström.

Hammarbyspelarna poserar på planen.
Bildtext Hammarbys öppningselva mot AIK.

Har du personliga målsättningar då? Känner du att du kommer att uppnå dem?

– Jag har väl inte tänkt så mycket på sådana, säger hon och skrattar till.

– Jag tar en match i taget och så får vi se hur långt det räcker. Efter säsongen får jag väl se hur nöjd jag är.

Just i dag är jag stark, hette det visst.