Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens högerextremister hotar med fortsatt våld efter lördagens stormning av fackligt högkvarter

Från 2021
Bild på demonstranter på ett torg i rom som håller upp en docka med sprutor instuckna i armarna.
Bildtext Bland annat här, i Rom, blev protesterna mot Italiens coronaintyg våldsamma.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Högerextrema och nyfascistiska Forza nuova stod bakom lördagens våldsamma protester mot coronaintyg i Rom och Milano. Trots flera arresteringar hotar Forza Nuova med fortsatt våld.

Högerextrema och nyfascistiska Forza nuova stod bakom lördagens våldsamma protester mot coronaintyg i Rom och Milano. Trettioåtta poliser skadades och sexhundra demonstranter har identifierats efter stormningen av Italiens största fackliga centralorganisation CGIL:s huvudkontor i centrala Rom. Trots flera arresteringar hotar Forza Nuova med fortsatt våld.

– Revolten är inte slut här, låter Forza nuova meddela i en kommuniké på söndagen.

Demonstranter och polis springer på gatan i Rom i ett moln av tårgasrök.

Protester mot coronaintyg i Rom – demonstranter och polis drabbade samman

Kravet på coronaintyg på jobbet väckte protester.

Ledarna för högerextrema Forza Nuova, Roberto Fiore och Giuliano Castellino, var två av de tolv gripna i samband med lördagens våldsamma protester i Rom. Nu hotar de alltså med att trappa upp konflikten.

En annan av de gripna är Luigi Aronica, tidigare medlem av en italiensk neofascistisk terrorgrupp från 1980-talet som hette Nuclei Armati Rivoluzionari, ungefär "Beväpnade revolutionära celler”.

Tillsammans samordnade de här personerna attacken mot den fackliga centralorganisationen CGIL:s huvudkontor. Till slagord som ”frihet” och ”Draghi bödel”, vilket syftade på premiärminister Mario Draghi, tog de sig med våld in i byggnaden.

Demonstranter och polis springer på gatan i Rom i ett moln av tårgasrök.
Bildtext Demonstranterna drabbade samman med polis.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Många högerextrema ledare deltog i protesterna

Sedan ett år tillbaka har just ledaren för Forza Nuova, Fiore, och Castellino, ledare för partiet i huvudstaden, gått i första ledet mot det de kallar ”hälsodiktaturen” och de beslut som regeringen fattat under pandemin och vaccinationskampanjen.

De har medverkat på otaliga protester mot coronarestriktionerna. Men fram tills nu hade ingen av dessa lockat särskilt mycket folk utan varit relativt små demonstrationer.

Den här gången hade Forza Nuova kraftsamlat och det kom bussar med tillresta sympatisörer till huvudstaden från stora delar av landet.

Nyhetsbyrån Ansa rapporterar att det var många olika ledarfigurer från diverse högerextrema organisationer som anslöt sig.

Fascisterna hotar med att trappa upp konflikten fram till fredag den 15 oktober då coronaintyg blir obligatoriskt på alla arbetsplatser. I ett skriftligt uttalande kort efter gripandena skriver ledarna för Forza nuova ” … fram tills coronaintyget definitivt tas bort kommer den folkliga revolutionen att fortsätta, med eller utan oss”. De skriver också att folket har ”beslutat att höja konfrontationsnivån”.

Man blir beskjuten med vattenkanon i ansiktet under en demonstration.
Bildtext Polisen fick ta till vattenkanoner för att skingra folkmassorna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Premiärminister Draghi: Vi kommer be parlamentet att upplösa fascistiska rörelser

Premiärminister Mario Draghi fördömde våldet. Utrikesminister Luigi Di Maio sade att det handlade om "kriminella och inte demonstranter”. Medan det Demokratiska partiets Enrico Borghi kallade det fascism.

– Vi kommer skyndsamt att ta fram en motion och be parlamentet att upplösa Forza nuova och de andra öppet fascistiska rörelserna, sade en annan parlamentsledamot från Demokratiska partiet, Emanuele Fiano, i samband med en stöddemonstration för den fackliga organisationen CGIL i Milano på söndagen.

– Det som hänt är ett demokratiskt sår, ett brott mot konstitutionen som föddes av motståndsrörelsen och en attack mot arbetsvärlden och dess rättigheter, sade Maurizio Landini, generalsekreteraren för CGIL efter lördagens attack mot deras huvudkontor i Rom.

– Jag vill klargöra att om någon har tänkt skrämma och försöka tysta oss, så ska de veta att CGIL - arbetarrörelsen är de som en gång har besegrat fascismen i detta land, och återvunnit demokratin: de skrämmer oss inte ”, tillade Landini.

På lördag 16 oktober planerar de stora fackliga organisationerna Cgil, Cisl och Uil att anordna en antifascistisk demonstration - för jobben och för demokratin - i Rom.