Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Paulo Pimentel kom till Finland för snart 30 år sedan för att spela fotboll: "Min första natt var en chock"

Från 2021
Paulo Pimentel kom till Finland för snart 30 år sedan för att spela fotboll -”Min första natt var en chock” - Spela upp på Arenan

Året var 1994 och en vän till Paulo Pimentel fick honom övertalad att flytta till Finland för att spela fotboll för Seinäjokilaget TP-55. Flytten från Brasilien till Norden bjöd på en iskall överraskning.

- Under min första natt i Finland var det minus 31 grader kallt. Det var en verklig chock. Men människorna var trevliga så allt blev nog bra, skrattar Paulo Pimentel i dag.

I Brasilien spelade Paulo Pimentel som professionell i ett lag som heter Gremio. Det gällde då inomhusfotboll, alltså futsal. Från samma lag härstammar en världskändis.

Paulo Pimentel spelar fotboll.
Bildtext Paulo Pimentel under sin proffskarriär i FC Lahti.
Bild: Paulo Pimentel

- Ronaldinho kommer också från Gremio, men jag känner inte honom personligen, jag är så pass mycket äldre, berättar Pimentel.

Under sina år i Finland har Paulo Pimentel hunnit med en hel del inom både fotboll och futsal. Från Seinäjoki har vägen gått via Lahtis, till bland annat IFK Mariehamn och även till estniska Nomme Kalju. Som tränare har han agerat i lag som till exempel BK-46 och TiPs. I dag är han tränare i Borgå där bland annat Futuras B-juniorer är hans adepter.

Jag älskar fotboll och vill bara leva fotboll

Skillnaden i fotbollskulturen mellan Brasilien och Finland är stor, men man måste ta det med ro, säger Pimentel.

- Som tränare kan du inte komma till Finland och försöka ändra på allt. Man måste förstå skillnaden i kulturen och respektera det. Lite åt gången tar jag saker från mitt hemland och lär ut det lite åt gången. Att snabbt byta allting fungerar inte.

Paulo Pimentel tränar fotboll.
Bildtext Pimentel försöker inte förändra allt på en gång utan beaktar kulturskillnaderna.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

För tillfället bor Paulo Pimentel i Vanda där han tidigare tränade Tikkurilan Palloseura. Det blir långa dagar då arbetsvägen till Borgå flera gånger i veckan tvingar honom att sitta i bilen mellan hemmet och arbetsplatsen. Men Pimentel trivs bra.

- Jag älskar fotboll och vill bara leva fotboll.

Tillvaron i Finland har också förändrats under åren.

- Klart jag till en början saknade mitt hemland men i dag är internet så bra att jag ju kan vara i kontakt med mina släktingar och se dem medan vi pratar, så det är bra. Dessutom får man nuförtiden också brasiliansk mat här i Finland, konstaterar han leende.

FCFJ tränar fotboll.
Bildtext Paulo Pimentel tränar Futuras B-juniorer i Borgå.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Framtiden är inget Pimentel går och oroar sig över. Han är en man som lever i nuet.

- Jag tänker på i dag och fokuserar på i dag. Men om allt går bra så kan jag träna i Borgå i många år, säger han.

Diskussion om artikeln