Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter till Yle: Covidintyget tas i bruk på lördag med 16 års åldersgräns

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 15:11.
Några personer i munskydd visar telefon med coronapass på en klubb.
Bildtext Ett coronapass fungerar som ett alternativ till restriktioner. Den här bilden är från Nederländerna där man tagit i bruk ett sådant.
Bild: /All Over Press

Enligt uppgifter till Yle Uutiset siktar riksdagens social- och hälsovårdsutskott på att få klart covidintyget, eller coronapasset, till lördag. Ordförande Markus Lohi (C) säger att exempelvis nattklubbar som kräver coronapass från och med då kan ha öppet utan begränsningar.

Nyheten är något överraskande eftersom det tidigare varit tal om att det kan dröja länge innan coronapasset, eller covidintyget som det kallas i lagtexter, kan tas i användning.

Orsaken varför man nu har bråttom är för att de nuvarande begränsningarna för inresor till Finland endast är i kraft fram till fredag.

16 års åldersgräns i stället för 12

Enligt Yles uppgifter lutar social- och hälsovårdsutskottet mot att höja åldersgränsen för coronapasset till 16 år. Regeringens förslag på åldersgräns var 12 år.

Enligt uppgifterna finns det ett brett stöd för att höja åldersgränsen i utskottet. Markus Lohi (C), ordförande i utskottet, uppger att coronapassets slutliga form blir klar i utskottet i morgon, tisdag.

Också Institutet för hälsa och välfärd har rekommenderat en höjning av åldersgränsen.

Efter utskottets finslipning av coronapasset måste riksdagen ännu godkänna det och presidenten verkställa lagen. Det lär ändå gå snabbt – planen är att lagen om coronapasset ska träda i kraft på lördag.

Markus Lohi i kostym står i riksdagen. Han tittar in i kameran och ler något.
Bildtext Markus Lohi är ordförande i social- och hälsovårdsutskottet som bearbetat coronapasset.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Coronapass i stället för restriktioner

Tanken med coronapasset är att det bland annat ska kunna användas i restauranger, museer, simhallar och på evenemang i stället för coronabegränsningar.

Med coronapasset kan du bevisa att du är vaccinerad, att du nyligen varit sjuk i covid-19 eller att du har ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatestresultat.

Om exempelvis en restaurang kräver coronapass av kunderna får de hålla öppet som normalt. De behöver inte följa några andra restriktioner. Lohi säger att det betyder att exempelvis nattklubbar på lördag kan ha öppet som vanligt om de kräver coronapass av kunderna.

Lohi uppskattar ändå att det lär variera i hur snabbt restauranger och andra aktörer tar coronapasset i användning.

Lohi säger i en intervju med MTV att epidemiläget i Finland i nuläget är sådant att coronapasset inte behövs i stor utsträckning.

– Nog måste vi konstatera, att det här passet på sätt och vis kommer för sent hos oss. Kultur- och evenemangsbranschen hade under sommaren och hösten haft det mycket lättare om vi hade haft passet i användning, säger han till MTV.

Artikeln baserar sig till stor del på Yle Uutisets artikel Ylen tiedot: Koronapassin ikäraja nousemassa 16 vuoteen skriven av Anniina Luotonen.