Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu ska frustrationen bytas ut mot seger i måstematchen – Markku Kanervas besked från Kazakstan: "Vår förmåga att hämta sig efter en smäll mäts"

Från 2021
Teemu Pukki är upprörd i landslaget.
Bildtext Lördagens match mot Ukraina var frustrerande för Teemu Pukki och resten av landslaget. Revansch mot Kazakstan? Och kan Pukki göra mål igen och tangera Jari Litmanens rekord i herrlandslaget?
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Riktningen i VM-kvalet gick åt helt fel håll på Olympiastadion. Nu kommer en chans att rätta kursen en aning – och landslaget måste ta den. Hur de ska göra det? Förbundskaptenen Markku Kanerva håller de taktiska korten tätt intill kroppen.

Fotbollslandslaget har landat i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan – för att spela en måstematch. Efter lördagens 1–2-förlust mot Ukraina i Helsingfors balanserar Finlands VM-hopp på en skör tråd.

– Vi får verkligen inte förlora här om vi vill behålla våra chanser, säger förbundskaptenen Markku Kanerva under en pressträff med finska medier.

Kanerva uppträdde lite pressat efter smällen på Olympiastadion i lördags, men verkade åtminstone ha skakat av sig den direkta besvikelsen.

– Vi har åtminstone inte bytt förbundskapten ännu, konstaterade han och log.

Med Bosnien-Hercegovina (borta) och Frankrike (hemma) kvar på kvalschemat i november är hela landslaget medvetet om att det är här och nu som poäng måste in på kontot.

– Vi har varit i liknande lägen tidigare och haft en måstematch framför oss. Det är solklart att det enklare att plocka poäng här i Kazakstan än i matcherna i november.

Läget i kvalgruppen

Frankrike: 12 poäng (6 matcher)

Ukraina: 8 poäng (6 matcher)

Bosnien-Hercegovina: 6 poäng (5 matcher)

Finland: 5 poäng (5 matcher)

Kazakstan: 3 poäng (6 matcher)

Finlands återstående matcher:

12 oktober: Kazakstan (b)

13 november: Bosnien-Hercegovina (b)

16 november: Frankrike (h)

Djupanalyserar smällen mot Ukraina senare

Det var bistra miner och tunga blickar efter förlusten mot Ukraina. Nu mäts landslagets förmåga att hämta sig efter en smäll, säger förbundskaptenen.

– En sån förlust måste få kännas, men det viktiga är hur vi samlar oss. Jag tycker att lagets tro på sig själv är kvar på en hög nivå, men nu testas den också. Under de här åren har de här spelarna visat sin mentala styrka. Jag litar på att vi når resultat mot Kazakstan.

Tiden mellan kvalmatcherna är knapp. Landslaget tränade lätt på finsk mark i söndags och flög sen österut.

Under måndagen väntade taktiska genomgångar av Kazakstans defensiva och offensiva spel, träning på matcharenan och de sista besluten när det gäller startelvan.

– Den djupa analysen av insatsen mot Ukraina gör vi när samlingen är slut. Det är viktigt att gå vidare och fokusera framåt.

Markku Kanerva efter landskamp.
Bildtext Finland försöker ta nya tag och slå sig in i kampen om andraplatsen och VM-playoff, säger Markku Kanerva.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

– Men vi stod för många misstag och de grova måste vi eliminera. Man kan alltid spekulera om vad som kunde ha gjorts annorlunda, men man får aldrig spela om matchen nästa dag.

– Samtidigt ska man också komma ihåg att Ukraina inte spelade EM-kvartsfinal utan anledning i somras. Nu är vi i en position där förväntan är att vi plockar tre poäng mot ett lag som Ukraina. 

Håller korten tätt intill kroppen

I det taktiska snacket fick Kanerva flera frågor om problem i speluppbyggnaden, rollfördelningen och formationsvalen.

Förbundskaptenen höll korten tätt intill kroppen och vill inte gå in i detaljer.

– Vårt framgångsrecept i flera år har varit att hålla nollan. Då räcker det med att peta in en boll.

– I det offensiva spelet måste vi komma fram till hur vi ska hålla i bollen, flytta den och sätta deras försvar i rörelse. Om Kazakstan får ställa upp sig och försvara är de disciplinerade. Vi måste klara av att utnyttja omställningarna och när vi kommer till avslutsfasen behöver vi vara ännu skarpare.

Glen Kamara har bollen i närkamp med två spelare från Ukraina.
Bildtext Vilka lekkamrater får Glen Kamara på det finländska mittfältet?
Bild: Yle/Tomi Hänninen

VM-kvalet i Nur-Sultan spelas på ett snabbt konstgräs och det kan påverka en del i Kanervas laguttagning. Allt talar för att Rasmus Schüller – avstängd mot Ukraina – tar en av platserna på mittfältet.

Hur ser rollerna ut på mittfältet då? Blir det två eller tre spelare i mitten? Två eller tre mittbackar? 4–4–2 eller 3–5–2? Frågor räcker och svaren kommer på tisdagskvällen.

– Formationer lever under en match. Om man exempelvis tittar på Frankrike har de ett 4–3–3-spel på pappret, men de har otaliga variationer offensivt. Det viktiga är att våra spelare kommer in i de ytor som vi vill hitta för att bryta fram och genom motståndarnas försvar.

VM-kvalet mellan Kazakstan och Finland startar klockan 17.00 på tisdag. Yle Sporten direktrapporterar från matchen!

Kazakstan–Finland

Vad: Finlands sjätte match i kvalet till fotbolls-VM 2022.

Var: Astana Arena i Nur-Sultan.

När: På tisdag klockan 17.00.

Senaste möten: Finland–Kazakstan 1–0 (VM-kval 2021), Finland–Kazakstan 2–1 (EM-kval 2007), Kazakstan–Finland 0–2 (EM-kval 2006). 

Kazakstans läge: VM-kvalet har gått över förväntan med poäng i hälften av matcherna – två kryss mot Ukraina och ett mot Bosnien-Hercegovina – men det här är ett av Europas sämre landslag (120:e på världsrankningen). Bakhtiyar Zajnutdinov, som har fått en hel del speltid i CSKA Moskva i höst, missade matchen mot Finland i september men nu är han tillbaka.

Finlands läge: Förlusten i lördags sved rejält. Nu har både Ukraina och Bosnien-Hercegovina fördel. Det råder ingen tvekan om att Finland måste vinna i Kazakstan för att hålla VM-hoppet vid liv ett tag till. Nikolai Alho skadade akillessenan mot Ukraina och åkte inte till Ukraina. Rasmus Schüller är tillgänglig igen och förväntas gå in på mittfältet.

Diskussion om artikeln