Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo går vidare med planerna för Rettigs gamla tobaksfabrik och S:t Olofsskolans flytt

Rettigska huset
Bildtext Åbo stadsstyrelse gav grönt ljus för planerna på att staden ska köpa Rettigs gamla tobaksfabrik. Ärendet går nu vidare till stadsfullmäktige.

Planerna både på att Åbo stad ska köpa Rettigs gamla tobaksfabrik och på att S:t Olofsskolan flyttar till tillfälliga utrymmen fick grönt ljus när Åbo stadsstyrelse möttes på måndagen. Båda ärendena går nu vidare till Åbo stadsfullmäktige som möts på måndag om en vecka.

Planerna på att S:t Olofsskolan flyttar från Klostergatan 11 till tillfälliga utrymmen på Smedsgatan 1 nästa höst godkändes av Åbo stadsstyrelse på måndagens möte.

Det är nu upp till Åbo stadsfullmäktige att godkänna planerna om flytten på sitt möte nästa måndag.

S:t Olofsskolan har tampats med både utrymmesbrist och inneluftsproblem. Flytten till utrymmena på Smedsgatan 1 är en tillfällig lösning tills Åbo stad antingen har byggt en ny skola eller renoverat den gamla. Enligt stadens planer ska det här stå klart våren 2025.

En gul och brun skolbyggnad i tegel i fyra våningar med höstgula träd omkring.
Bildtext Tanken är att S:t Olofsskolan flyttar till de tillfälliga utrymmena på Smedsgatan 1 (på bilden) hösten 2022.

Åbo kan köpa Rettigs gamla tobaksfabrik – till priset av 12 miljoner euro

På måndagens möte behandlade stadsstyrelsen också planerna på att Åbo stad ska köpa Rettigs gamla tobaksfabrik och att byggnaden i framtiden ska användas för konst- och kulturverksamhet.

Åbo stad ska köpa byggnaden som i nuläget ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi, tyckte Åbo stadsstyrelse på mötet.

Förslaget är att Åbo köper Rettigs gamla tobaksfabrik för 12 miljoner euro och att man ska grunda ett fastighetsbolag som äger fastigheten, gården, tomten och de andra byggnaderna på gården.

Tanken är att Åbo stad är ägare till fastigheten, medan Stiftelsen Pro Manilla driver verksamheten.

Stadsfullmäktige ska behandla ärendet på sitt möte nästa måndag.

Hur man kommer att förverkliga konceptet "Konstens hus" kommer att behandlas som ett separat ärende av Åbo stadsstyrelse vid ett senare tillfälle.

Diskussion om artikeln