Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny vårdutbildning startar i Kristinestad: "Det här är ett sätt att mota Olle i grind"

Från 2021
En man och en kvinna står och samtalar med varandra i en korridor.
Bildtext Stadsdirektören Mila Segervall och vårddirektören Christian Lindedahl hoppas att den nya utbildningen ska hjälpa till med personalbristen inom vården.
Bild: Yle/Juho Teir

Behovet av vårdare blir allt större och samtidigt upplever de som redan jobbar inom branschen sitt jobb som tungt. För att minska på arbetsbördan och vårdarbehovet startas nu en tvåspråkig vårdutbildning i Kristinestad.

Redan förra hösten inleddes en ny utbildning för omsorgsassistenter inom Yrkesakademin i Österbotten. Nu går man steget vidare och samarbetar med yrkesutbildaren Sedu i Seinäjoki med en tvåspråkig utbildning i Kristinestad.

– Vi är här för att försöka få mera vårdpersonal för det verkar vara ett väldigt stort behov överallt, säger Britt-Marie Lindqvist, lärare inom social- och hälsovårdsbranschen vid Yrkesakademin.

En kvinna med långt ljusbrunt hår.
Bildtext Britt-Marie Lindqvist påpekar att de även finns möjligheter att utbilda sig vidare till närvårdare eller sjukskötare.
Bild: Yle/Juho Teir

Precis som i många andra kommuner är personalbristen ett stort bekymmer även i Kristinestad.

– Nu är personalbristen ganska enorm och värre blir det i och med att demografin är vad den är här i kommunen och i närregionen. En hel del av vårdpersonalen går i pension, vi pratar om säkert tiotals, kanske hundratals, inom en mycket nära framtid, konstaterar vårddirektören Christian Lindedahl.

– Det här är ett sätt att mota Olle i grind.

Initiativet till en ny utbildning kom från stadens sida som skickade ett brev till utbildningsenheterna om ett samarbete. Samarbetet har realiserats på kort tid och ansökningstiden till utbildningen har redan inletts.

Tanken är att utbildningen ska starta redan i slutet av november.

– Jag tycker det är helt fantastiskt att vi på så här kort varsel har fått ihop en utbildning med båda utbildningsenheterna. Vi har ett behov av tvåspråkighet i vår kommun och jag är jätteglad att vi har fått ihop det och jag hoppas det kommer många sökande, säger Kristinestads stadsdirektör Mila Segervall.

Blandning av distans- och närstudier

Tanken är att studerandena delas upp i en finskspråkig grupp som Sedu har hand om och en svenskspråkig grupp som YA ansvarar för. Studierna sköts via nätet, men en gång i månaden samlas båda grupperna i Kristinestad för närstudier.

– Vi har lyckats skapa ett jättebra koncept som är smidigt, man kan studera online vid sidan om arbetslivet en gång i veckan, men sedan har vi också närstudier där vi jobbar på två språk här på sjukhusbacken i Kristinestad med kliniska övningar och interaktionsövningar på finska och svenska, säger Lindqvist.

Utbildarna vill att det ska vara låg tröskel att söka till utbildningen och man ska inte avskräckas över att utbildningen till en viss del är tvåspråkig.

– Jag tror att det kan finnas fördomar och även rädsla bland några sökanden, men det att man inte kan svenska eller finska ska inte vara ett hinder för studier. Språket är något extra de får i och med utbildningen, säger Kirsi Vuorenmaa, utbildningschef på Sedu.

En kvinna med långt blont hår står i en korridor.
Bildtext Enligt Kirsi Vuorenmaa är den tvåspråkiga utbildningen ett intressant försök.
Bild: Yle/Juho Teir

Även för lärarna kommer det att vara nytt att jobba på två språk, men enligt Lindqvist är det trevligt med utmaningar.

– Det är en helt ny grej, det kommer att vara jättetrevligt och positivt och intressant att jobba tillsammans på ett helt nytt sätt. Jag ser verkligen framemot det.

Ett komplement till läroavtalsstudier

I Kristinestad har man redan tidigare tagit till åtgärder för att minska på personalbristen inom vården. För ett par år sedan inleddes ett samarbete med Vamia i Vasa. I och med det samarbetet kan studeranden utbilda sig till närvårdare med hjälp av läroavtal.

Vårddirektören Christian Lindedahl ser omsorgsassistentsutbildningen som ett komplement till närvårdarutbildningen.

– Alla som utbildar inser att det här är ett så enormt bekymmer så det finns utrymme för allihopa. Jag tror att det blir ett bra komplement för att trygga helheten.

– Det konceptet som Vasaborna kom hit med var väldigt lyckat och träffade väldigt väl och de fick ut första kullen och andra kursen är på gång. Jag hoppas att det här blir ett likadant ekosystem där alla har ett gemensamt behov.

Att bli omsorgsassistent är ett första steg in i vårdaryrket och man har inte lika mycket ansvar som en närvårdare och sjukskötare.

– Omsorgsassistenterna har mera assisterande uppgifter. Det är alldagliga aktiviteter som är deras främsta område de jobbar med. De är till en hjälp för närvårdarna och sjukskötarna på avdelningen, förklarar Lindqvist.

– Jag hoppas att alla som ser det här nappar på det. Man ska inte vara rädd att testa på. Det ska vara låg tröskel. Välkommen alla bara fast man tvivlar lite på språkkunnandet. Hör av er i alla fall.