Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Valpen Nella kräver mycket av sin familj - ny tv-serie följer familjer som skaffat husdjur

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 12:18.
En leende kvinna med brunt hår håller en stor hund i famnen.
Bildtext Hovawarten Nella är aktiv, men har också tid att gosa med matte Janina Backström och de andra familjemedlemmarna.
Bild: Five Corners/Matilda Peltonen

Under pandemin har intresset för att skaffa ett husdjur växt enormt. Familjen Backström från Söderkulla i Sibbo är en av många familjer som under pandemin har skaffat en hundvalp. Men innan valpen kom fick de vänta i ett och ett halvt år på grönt ljus från dottern Ronjas lungläkare, eftersom Ronja har ett svårt medfött hjärtfel.

Hovawarten Nella tar hoppande emot gästerna. Rasen är livlig och aktiv och kräver mycket aktivitet för att må bra. 

– Hon blir så ivrig och vill hoppa emot en. Varje dag får man påminna henne om att inte göra så, berättar Janina Backström

Nella är nu sex månader gammal och har bott hos familjen Backström sedan maj.

– Hon är en livlig dam, och trotsig är hon också. Hon har massor av energi och kräver mycket aktivitet, till exempel att vara ute och gå, springa i backarna och leka, berättar Janina. 

Ett litet barn ligger på golvet och leker med en hund.
Bildtext Nella har mycket energi och busar gärna med familjens yngsta dotter Elvira, sex år.
Bild: Five Corners/Matilda Peltonen

Nafsar och skäller 

Nella trivs hemma på gården, men också på Janinas jobb. Janina är dottern Ronjas närvårdare men några gånger i månaden jobbar hon natturer på ett äldreboende och då tar hon hunden med sig. 

– Gamlingarna på jobbet tycker mycket om henne. Det är hurja kiva när hon kommer dit och de får skrapa henne och hon kommer upp till dem i sängen. De är så lyckliga när de får gulla med henne, berättar Janina.

Backström berättar att fast Nella annars är nafsig av sig är hon lugnare på jobbet och förstår att det handlar om äldre människor.

För några månader sedan var den största utmaningen med Nella just bitandet, något som är bekant för de flesta valpägare.

– Det var när tänderna byttes och växte som det var som värst. Men nu har det nog skett en stor förändring, säger Janina. 

Största problemet som familjen tampas med nu är att Nella stjäl från matbordet. Janina vill inte alls ha hunden i köket och försöker träna henne att hållas utanför köket.

– Hon hoppar hon upp på bakbenen och när hon är så stor räcks hon ju upp hit till arbetsbänkar och köksbord. Så har man mat och grejer där försvinner det snabbt. Här om dagen åt hon 50 köttbullar, skrattar Janina.

– Det är ett minus med en stor hund, att dom når så högt upp.

Tre barn sitter i en soffa och ser nöjda ut.
Bildtext Familjen Backströms tre barn Elvira, Matilda och Ronja sköter gärna om Nella, men de får inte gå ut och gå ensamma med henne.
Bild: Five Corners/Matilda Peltonen

En lång väntan efter en hund 

Hovawarten eller ”hoffen”, som den också kan kallas, är en självständig och pigg hund som har en naturlig vaktinstinkt. Familjens förra hund Nette var av samma ras och gick bort för två år sedan. Sedan dess har familjen väntat på att få skaffa en hund, men innan de kunde köpa hunden behövde de ett godkännande från den äldsta dottern Ronjas lungläkare. 

Ronja, 11 år, föddes med ett svårt hjärtfel. Hon har gått igenom flera operationer och har ett kommande ingrepp på gång inom två månader då pacemakerns batterier ska bytas ut. När Nella kommer hoppande och är på lekhumör är Ronja ganska försiktig med henne. Men som tur är har inga tydliga allergisymptom dykt upp efter att valpen flyttade in.

Ett barn ligger på golvet och klappar en sovande hund.
Bildtext Ronja gosar med Nella.
Bild: Five Corners/Matilda Peltonen

Mer motion för husse och matte

Janina berättar att familjens yngsta dotter Elvira, 6 år, tycker mycket om att leka med Nella. När Nella blir trött så morrar hon sakta till och då vet Elvira att hon ska låta hunden vara. Mellersta barnet Matilda, 10 år, har blivit duktig på att gå ut med Nella, berättar Janina. När Matilda stiger upp på morgonen så går hon en 500 meters runda med Nella innan det är dags att äta frukost och åka till skolan. 

Nu sitter familjens döttrar samlade på soffan men annars är alla tre tjejer väldigt ivriga att gå ut och gå med Nella i koppel. Hunden är dock en så pass stor och stark ras att Janina inte låter tjejerna gå ensamma med henne. 

– Om Nella skulle få något för sig, så behärskar de inte att hålla i hunden, säger Janina.

Familjedynamiken har ändrats en hel del sedan Nella flyttade in. 

– Nu är vi igen mera aktiva med gubben och går ut på längre promenader. Vi har saknat att kunna vara ute och röra på sig. Har du en hund så måste du ut och gå, åtminstone just den här rasen kräver mycket motion och aktivitet, berättar Janina.

Motion får Nella också då hon är ute i skogen med Janinas make Viktor, som är jägare.

En kvinna och en hund ute på trappan till ett egnahemshus. Hunden och kvinnan tittar på varandra.
Bildtext Nella älskar att gå ut på promenad med matte Janina Backström.
Bild: Five Corners/Matilda Peltonen

”Vet dom vad de ger sig in på?”

Janina har varit lite fundersam över faktumet att många har skaffat en valp under pandemin.

– Man ska veta vad man ger sig in på. Efter att ha haft två hundar och gått genom den här valpperioden två gånger nu så kan jag säga det nog kräver tid. Vi har ju lyxen att ha en stor gård, så om vi inte har tid att ta långa promenader med henne är det enkelt att ha henne lös på backen. Men det går ju inte i stan. Själv har jag svårt att tänka mig att hunden ska vara ensam hemma i åtta timmar.

Familjen Backström tar med Nella överallt, hon är en i familjen.

– Hon sover med oss i sovrummet på golvet, hon håller ordning här på backen och håller lite “kuri” på ungarna emellan. Vi är alla mycket glada över henne, ler Janina. 

Men mycket jobb är det med skolning.

– Vi tar en dag i taget. Och så får man bara hoppas att det blir bra.

Familjen Backström medverkar i serien Ny i flocken som startar den 18 oktober 2021 på Yle Arenan. Serien sänds på Yle Fem på måndagar med start den 18 oktober kl 19. 

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln