Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifacket säger nej till förhandlingar: "Vi vill inte köpa grisen i säcken"

Från 2021
Sara Kanerva kokoaa venttiiliohjainta.
Bildtext Facket vill till varje pris ha ett allmänt bindande avtal inom teknologiindustrin, medan de allra flesta arbetsgivare vill gå in för företagsspecifika kollektivavtal.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Industrifackets ordförande Riku Aalto säger att facket inte inleder förhandlingar inom teknologibranschen. Orsaken är att parterna inte har kommit överens om hur man ska förhandla. Facket kräver ett allmänt bindande kollektivavtal.

Industrifacket förhandlingsdelegation höll möte på måndagen för att bedöma läget på arbetsmarknaden. Det stillastående läget fortsätter fortfarande, eftersom parterna är oense om utgångspunkten för förhandlingarna.

– Det finns inte förutsättningar att inleda förhandlingar. Vi kan inte köpa grisen i säcken, sade Riku Aalto, ordförande för Industrifacket, på en pressträff efter mötet.

Det nuvarande kollektivavtalet för alla teknologiarbetare löper ut den sista november. Efter det råder inte heller avtal om arbetsfred och facket kan använda sig av strejkhotet.

Bakgrunden till konflikten är att branschförbundet Teknologiindustrin har meddelat att arbetsgivaren vill gå in för en stor förändring på hela arbetsmarknaden och slopa de allmänt bindande kollektivavtalen. I stället önskar man förhandla om enskilda kollektivavtal för varje företag.

Det som gör läget inför arbetsmarknadsrundan särskilt intressant är att en del av arbetsgivarna väljer annorlunda, och önskar göra allmänbindande kollektivavtal också i fortsättningen. De har anslutit sig till en nygrundad dotterorganisation inom Teknologiindustrin, som heter Teknologiateollisuuden työnantajat. Fritt översatt betyder det Teknologiindustrins arbetsgivare.

539 företag har anslutit sig – hur långt räcker det?

Den nygrundande organisationen kommer att förhandla om ett gemensamt kollektivavtal för alla teknologiarbetare som hör till de företag som har anslutit sig. I fredags hade 539 av 1600 företag gått med i organisationen. Fler företag har fortfarande möjlighet att ansluta sig, men det brådskar, eftersom förhandlingarna i normala fall redan skulle ha inletts.

Enligt Teknologiindustrins arbetsgivare arbetar 111 300 arbetstagare inom de här företagen. Det är framför allt företag inom den tyngre industrin som önskar ett gemensamt avtal för hela branschen.

Industrifacket är redo att förhandla först när tillräckligt många arbetstagare omfattas. Det här har lett till en situation där inga förhandlingar ens har inletts inom hela branschen.

Flexibilitet står mot oro för sämre arbetsvillkor

Arbetsgivarna önskar större flexibilitet och hänsyn till företagens olika konkurrenskraft och behov. Arbetstagarna har förhållit sig kritiska till utvecklingen, eftersom fackets roll kan komma att minska och skillnaderna i arbetsvillkor och löner kan bli större. Av de här orsakerna är modellen för förhandlingarna en viktig principfråga för bägge parter.

Riku Aaltos uttalande om "grisen i säcken" handlar om att facket riskerar att på längre sikt förlora på en lösning där man frångår allmänt bindande kollektivavtal.

Det är en delegation vid Social- och hälsovårdsministeriet som i slutändan beslutar om ett avtal är allmänt bindande. En allmän måttstock är att hälften av arbetstagarna inom branschen ska omfattas för att ett avtal ska ses som allmänt bindande.

Diskussion om artikeln