Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emil Iversen gick hårt åt backstjärnan – fick äta sina ord då han hörde om OS-nobben: "Borde tänka efter innan jag talar"

Från 2021
Emil Iversen och Maren Lundby.
Bildtext Emil Iversen och Maren Lundby.
Bild: All Over Press

Maren Lundby är en av dambackhoppningens största stjärnor, men hon tänker inte hoppa alls kommande säsong. Norskan vill inte gå ner i vikt – och beskedet fick skidstjärnan Emil Iversen att ta tillbaka sin kritik mot hennes deltagande i ett dansprogram.

Kan man delta i ett dansprogram på tv mitt under brinnande försäsong? Det tyckte inte norska skidstjärnan Emil Iversen för en månad sen.

Frågan blev en het potatis i skidåkningens stormakt efter att det stått klart att dambackhoppningens superstjärna Maren Lundby deltar i höstens upplaga av populära tv-programmet Skal vi danse, vars finska motsvarighet heter Tanssii tähtien kanssa.

– Det hade inte fungerat för oss, svarade Iversen på frågan om en längdlandslagsdeltagare skulle ha deltagit.

– Att vara realitydeltagare hela hösten är väldigt oprofessionellt för mig. Min tränare hade aldrig godkänt det, slog stjärnan fast för NRK.

Lundby hade grönt ljus från landslaget och försvarade själv beslutet, som också kritiserades av andra idrottare och experter, för tv-kanalen. "Det kan vara möjligt att Emil är lite svartsjuk för att han inte fått förfrågan", funderade backhopparen.

Tar paus från backhoppningen

Men en månad senare är debatten över Lundbys deltagande över. Frågan om hur dansen hade gått att kombinera med backhoppning förblir obesvarad – Lundby kommer nämligen inte att tävla alls i vinter.

Maren Lundby på bild med dansparet Philip Raabe.
Bildtext Lundby dansar med Philip Raabe.
Bild: STELLA/Marius Gulliksrud

Beslutet betyder att hon inte tävlar i OS i Peking. Lundby har både VM- och OS-guldmedaljer i prisskåpet.

Orsaken till mellanåret är att hon inte vill banta, något som skulle krävas för backhoppningsframgångarna.

– I backhoppning krävs extrema åtgärder i många saker och vikten är en sån sak. Det här var ett väldigt svårt beslut, förklarade Lundby förra veckan i en tårögd NRK-intervju.

Norskan berättade att hennes kropp förändrats av naturliga orsaker och att hon inte är beredd att offra vad som helst för framgång i Kina.

– Hellre vill jag ha en lång karriär. Det här är jobbigt, för jag vill verkligen vara en backhoppare. Men så blir det inte den här säsongen.

Iversen: "Jag hejar på henne"

Viktfrågan är aktuell inom sporten och Lundby ville agera som ett exempel för unga hoppare. Hon betonade att hemligheten bakom hennes framgångar varit att hon inte kontrollerat vikten på ett onaturligt sätt.

– Det har inte varit min väg till olympiskt guld. Om man vill vara bra på något får man inte jaga idealvikten för snabbt. Det skulle bara förstöra.

Dansdebatten då? Lundby avslöjade att hennes deltagande egentligen var ett försök att "hitta svar som kanske kunde ta henne till OS".

– Jag trivs väldigt bra. Hälsan är i skick, jag har kanske aldrig varit så frisk som nu. Men min kropp är inte riktigt passande för backhoppning.

Och karriären närmar sig inte sitt slut, slår Lundby fast i norska TV2 på måndagsmorgonen.

– Jag satsar mot OS 2026, lovar 27-åringen.

Emil Iversen tar av sig stavarna.
Bildtext Emil Iversen.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Efter att ha fått höra om viktproblematiken och Lundbys planer för vintern backade Iversen totalt.

– Jag har hela livet önskat att jag skulle tänka efter innan jag talar. Det har inte alltid gått så bra. Men förstås, nu ter sig situationen annorlunda och jag beklagar det jag sa, ursäktade sig Iversen för NRK.

– Hon är en stor förebild och jag kommer att heja på henne i programmet.

Lundby berättar att hon skrattade när hon såg Iversens första kommentarer.

– Själv uppfattade jag det lite som att han skämtade. Jag har snackat med honom och allt är bra mellan oss.

Diskussion om artikeln