Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike har en ny förbundskansler – vem är den tidigare utrikesministern Alexander Schallenberg?

Från 2021
Mies kävelee puhujapaikalle, taustalla Itävallan ja EU:n liput
Bildtext Enligt Alexander Schallenberg behöver Österrike nu stabilitet. På måndagens presskonferens lovade han värna om regeringssamarbetet med De gröna.
Bild: Christian Bruna / EPA

Efter Sebastian Kurz avgång på veckoslutet fick Österrike raskt en ny förbundskansler på måndagen. Alexander Schallenberg är Kurz partikamrat i konservativa ÖVP och var senast utrikesminister i Kurz regering.

– Det är en ära att sväras in som förbundskansler i dag, trots att det är en ära jag aldrig väntat eller önskat mig, sa Alexander Schallenberg inför presskåren på måndagen.

Enligt 52-åriga Schallenberg var det inget alternativ att inte axla ansvaret som anförtroddes honom, och förklarade att landet nu behöver ansvar och stabilitet.

Österrike har skakats av flera politiska skandaler och förra veckan blev det slutligen korruptionsmisstankar som också tangerade Sebastian Kurz som fällde förbundskanslern.

Intressant nog blev Kurz avgång ytterligare en turbulent händelse, som gav skjuts åt Schallenbergs politiska karriär.

Renodlad tjänsteman och diplomat

Den politiska karriären har nämligen tagit fart först efter en lång karriär som tjänsteman och diplomat.

Alexander Schallenbergs far var också diplomat. Schallenberg föddes i schweiziska Bern och växte upp i Indien, Spanien och Frankrike.

Han studerade juridik och inledde sin karriär vid Österrikes EU-representation i Bryssel, där han sedermera ledde den juridiska avdelningen i fem år.

Mies istuu pöydän ääressä, taustalla seisoo toinen mies
Bildtext Samarbetet mellan Schallenberg och Sebastian Kurz (i bakgrunden) har varit tätt i flera år.
Bild: Askin Kiyagan / AOP

Väl tillbaka i Österrike jobbade Schallenberg som presstalesperson för utrikesministeriet, för bland andra utrikesminister Sebastian Kurz.

Kurz gjorde honom till "chef för strategisk utrikespolitisk planering" och då Kurz senare blev förbundskansler blev Schallenberg 2017 chef för stabsavdelningen "Strategi och planering" vid förbundskanslerns kansli.

Skandaler språngbräda för karriären

En av Österrikes största skandaler genom tiderna erbjöd Alexander Schallenberg ett språng från tjänsteman till högt uppsatt politiker. Den så kallade Ibiza-skandalen fällde Sebastian Kurz dåvarande regering mer högerpopulistiska FPÖ och läget krävde en övergångsregering.

Alexander Schallenberg utsågs till utrikesminister i övergångsregeringen, och samma post fick han behålla efter att Sebastian Kurz, trots Ibiza-skandalen, lyckades med en valseger samma år och bildade en ny regering.

Enligt egen utsago hade utrikesministerportföljen aldrig varit del av Schallenbergs livsplanering, men efter en kavalkad av skandaler har han nu avancerat till den absoluta toppen i Österrikes politik.

Få ändringar att vänta i politiken

Av Schallenbergs tal att döma på måndagens presskonferens är inga större ändringar att vänta i den österrikiska regeringens politik.

Schallenberg betonade bland annat hanteringen av coronakrisen, den ekonomiska återhämtningen och en skattereform. Regeringsprogrammet med koalitionspartnern De gröna står fortfarande i fokus, enligt Schallenberg.

Ser man till historien lär samma saker skava inom koalitionen under Schallenberg som under Kurz.

Konservativa ÖVP och De gröna är av vitt skiljda åsikter om invandringen, och på den punkten är Schallenberg lika strikt som Kurz.

Till höger Alexander Schallenberg, i mitten Werner Kogler och till vänster Michael Linhart.
Bildtext Schallenberg ska regera tillsammans med De grönas ordförande, vice förbundskansler Werner Kogler (i mitten). Michael Linhart (till vänster) svors in som utrikesminister på måndagen, han återvänder till Österrike från sin post som ambassadör i Paris.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Exempelvis ville De gröna förra året låta flyktingar från det förstörda lägret på grekiska Lesbos komma till Österrike, något som dåvarande utrikesminister Schallenberg motsatte sig starkt.

Nu för en månad sedan uttryckte sig Schallenberg ändå konstruktivt om koalitionssamarbetet. Enligt honom är det en koalition med två väldigt olika partier och inget kärleksäktenskap, men samarbetet fungerar väl.

Kurz och Schallenberg ligger nära varandra i många frågor, och den kanske största skillnaden mellan dem kan väntas ligga i stilen. Kurz och hans stab var aggressiva i sin stil att kommunicera, något som knappast fortsätter under diplomatsonen Schallenbergs ledning.

Källor: ARD, SRF, ORF, Österrikiska förbundskanslerns kansli