Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Grönas Krista Mikkonen tar över som inrikesminister när Maria Ohisalo blir föräldraledig, Emma Kari blir miljöminister

Från 2021
Uppdaterad 12.10.2021 04:46.
Krista mikkonen och emma kari
Bildtext Emma Kari (till höger) blir miljöminister, medan den nuvarande miljöministern Krista Mikkonen tar över som inrikesminister när Maria Ohisalo blir föräldraledig.
Bild: Lehtikuva

De Grönas riksdagsgrupp och partidelegation har efter ett utdraget möte på måndagskvällen enats om att Krista Mikkonen ska vikariera Maria Ohisalo som inrikesminister då Ohisalo blir föräldraledig mot slutet av året.

– Jag vill fortsätta det goda arbetet som har gjorts, så att vi kan ta hand om varje finländares säkerhet runt om i landet och se till att vår politik stärker människors grundläggande rättigheter, säger Krista Mikkonen.

Emma Kari fick över hälften av de givna rösterna och har valts till miljöminister – Kari tar således över efter den nuvarande miljöministern Mikkonen. Pekka Haavisto fortsätter som utrikesminister.

– Att vara miljöminister är ett drömjobb. Vi har det mest ambitiösa programmet för att stoppa klimatförändringen i landets historia. Jag har stora skor att fylla. Det här är en lycklig dag, säger Emma Kari.

Jag har stora skor att fylla. Det här är en lycklig dag

― Emma Kari, nyvald miljöminister

– Det är ett nöje att fortsätta arbeta med Krista. Det är trevligt att börja samarbeta med Emma också. Jag tycker att vi bildar ett utmärkt team, säger Pekka Haavisto.

De gröna gläds åt nyheterna.
Bildtext (Från vänster) Pekka Haavisto, Maria Ohisalo, Krista Mikkonen, Emma Kari och Iiris Suomela under presstillfället.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Beslutet om ministerposterna fattades under ett möte som inleddes klockan 16.30 på måndag eftermiddag och pågick i flera timmar. De Gröna har tre taburetter i regeringen Marin: utrikesminister, miljöminister och inrikesminister.

När Maria Ohisalo återvänder från sin föräldraledighet fortsätter hon inte som inrikesminister, utan tar över som miljöminister.

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Pasilassa Ylen aamussa 31. elokuuta.
Bildtext Pekka Haavisto fortsätter som utrikesminister.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det fanns ett flertal kandidater för posten som inrikesminister. Under mötet diskuterades både kandidaternas styrkor, vilka regioner ministrarna kommer ifrån samt könsfördelningen bland ministerposterna, rapporterar Iltalehti.

Då Mikkonen valdes som inrikesminister betonades hennes kunskap, hennes erfarenhet av ministerrollen och den regionala fördelningen bland De Grönas ministrar.

Mötet tog cirka sex timmar – det var osäkert vem som skulle ta över som inrikesminister

I medierna cirkulerade det innan kvällens offentliggörande uppgifter om att nuvarande miljöminister Krista Mikkonen kunde flyttas till inrikesministerposten.

Enligt preliminära uppgifter ska den nuvarande partiordföranden och inrikesministern Maria Ohisalo under mötet ha föreslagit att Emma Kari tar över rollen som miljöminister.

Mikkonen har dock innan mötet uttryckt sin vilja att förbli på sin nuvarande post, rapporterar Yle Uutiset.

Atte Harjanne (De Gröna) ler mot kameran.
Bildtext Också De Grönas nyvalda vice ordförande Atte Harjanne ansångs vara en potentiell inrikesministerkandidat.
Bild: Lehtikuva

Också De Grönas vice ordförande Atte Harjanne, som fick en tredjedel av rösterna då partiet nyligen valde vice ordförande, ansågs vara en möjlig inrikesministerkandidat. Harjanne anses stå till höger om partiets huvudfåra och har främst profilerat sig i miljöfrågor.

Det ansågs även vara möjligt att miljöminister Krista Mikkonen skulle ha mist sin ställning inom ministergruppen. Då skulle hela ministergruppen ha härstammat från Helsingforsregionen, vilket skulle anses som en problematisk konstellation.

De Grönas Iiris Suomela talar inför pressen den 1 oktober 2021.
Bildtext Det var från början osannolikt att Iiris Suomela skulle få en ministerpost. Hon tar i stället över som partiordförande under Ohisalos moderskapsledighet.
Bild: Lehtikuva

Iiris Suomela, som får ta över som partiets ordförande då Ohisalo blir föräldraledig, anses ha fullt upp med sitt ordförandeskap och det var redan innan mötet osannolikt att hon skulle få en ministerpost.