Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Prisma Liselund rekryterar i hela landet: "En positiv utmaning att hitta 150 nya anställda"

Uppdaterad 12.10.2021 14:18.
Affärscentret fotat från luften, stor parkeringsplats.
Bildtext Nya Prisma Liselund blir KPO:s flaggskepp.

Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft i Österbotten. Flera företag söker efter arbetskraft på en marknad som beskrivs som arbetstagarens. KPO erbjuder just nu jobb åt 200 personer i Vasatrakten, varav 150 till det nya affärscentret Prisma Liselund.

– Projektet framskrider bra. Det är fråga om den största enskilda investeringen i KPO:s historia och det framskrider helt enligt tidtabellen, säger Kim Biskop VD på KPO.

Bygget ska vara helt klart inom två månader och varuhuset öppnar under våren 2022, men öppningsdatumet är inte ännu offentligt.

Covid-19 den största utmaningen under byggtiden

Att bygga ett stort affärskomplex mitt under en pågående pandemi har varit en utmaning. Att hålla coronaviruset borta har varit den största utmaningen under byggnadstiden, menar Biskop. Även bristen på arbetskraft har varit påtaglig.

– En stor utmaning för byggnadsentreprenörerna har varit tillgången på byggarbetare, men annars har arbetet framskridit normalt. Många entreprenörer gjorde sina beställningar på byggmaterial innan materialbristen blev ett faktum, säger Biskop.

Biskop beskriver det nya affärscentret som KPO:s flaggskepp.

Skylt med Liselund i bakgrunden bygget av nya Prisma.
Bildtext En av de stora utmaningarna under byggtiden har varit att hålla coronavirus från byggplatsen.

"Ett positivt problem"

Innan den nya butiken öppnar väntar ett stort jobb med att rekrytera personal. För tillfället söker KPO 150 nya anställda till Prisma Liselund. Dessutom är ett 50-tal tjänster ledigförklarade vid KPO:s övriga arbetsplatser i Vasa.

– Det är ju ett intressant läge och därför har vi satsat stort på marknadsföringen för att hitta personal, säger personaldirektör Leif Lindberg på KPO.

– På ett sätt är det här ju ett positivt problem. Jag är väldigt stolt över att vi kan erbjuda jobb i Österbotten. Det är en positiv utmaning och vi rekryterar i flera landskap och även på nationell nivå. I finska radion försöker vi få folk att bekanta sig med Vasa, och därmed också med vårt Prisma, säger Biskop.

Personaldirektör Lindberg är medveten om att arbetsmarknaden just nu är arbetstagarens. Att samtidigt ha 200 lediga jobb är förstås en utmanande situation.

– Utmaningen är förstås det att det finns många arbetsplatser. Vi tävlar om samma personal som övriga arbetsgivare i området. Jag känner till att det finns många branscher som behöver arbetstagare, och det är förstås ett frågetecken, säger Lindberg.

Stort projekt med hundratals sökande

Under de kommande veckorna kommer hundratals arbetsansökningar att hanteras. Lindberg säger att det är ett stort jobb.

– Vi försöker sköta det så effektivt som möjligt. Vi har personal på vår HR-sida som går igenom ansökningarna. När det är dags för intervjuer kommer cheferna för Liselund att intervjua nya sökande. Beroende på antalet sökanden kommer vi eventuellt att anlita någon kumpan som hjälper till med rekryteringen, säger Lindberg.

En grå lång och hög vägg invid en väg.
Bildtext När jobbet är klart på utsidan väntar arbetet med butikshyllor och varor på insidan.