Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronan släpper greppet men omstarten i föreningshusen går trögt: "Det är väldigt lugnt ännu"

Från 2021
Föreningshuset Hemgård i Södra Paipis i Sibbo
Bildtext Sakta men säkert slår föreningshusen i byarna upp sina dörrar för både egna och andras evenemang. I Hemgård i Södra Paipis i Sibbo hoppas man att bycaféet ska kunna öppna igen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Coronaepidemin har under ett och ett halvt år påverkat allt och alla. Föreningar och organisationer har varit tvungna att skära ner på verksamheten - till och med organisationer som är livsviktiga i samhället.

En sådan organisation är de frivilliga brandkårerna. 

Hos dem har övningsverksamheten lidit och färdigheterna hos manskapet har fått sig en törn. 

– Det finns nog en svacka där. Det kommer att ta tid att bygga upp allt det här på nytt, säger Nickby-Kyrkoby FBK:s ordförande, kårchef Hans-Peter Lindgren.

De frivilliga brandkårerna har förstås följt räddningsverkens direktiv och order.

– Först hade vi till och med övningsstopp, men så småningom fick vi öva i smågrupper - en handfull personer per gång och en gång i veckan, säger Lindgren.

Under en tid upphörde också både ungdomarnas och veteranernas verksamhet.

– Det här försvårade förstås rekryteringen av ungdomar, säger Linddgren.

Kårchef Hans-Peter Lindgren vid Nickby-Kyrkoby FBK
Bildtext Nickby-Kyrkoby FBK:s ordförande, kårchef Hans-Peter Lindgren, tror att det kan ta tid att bygga upp verksamheten efter coronaepidemin.
Bild: Yle/Stefan Härus

I och med att en del rekommendationer och restriktioner försvunnit, har man vid Nickby-Kyrkoby FBK sakta men säkert börjat återgå till det normala.

– Nu är hela manskapet med på övningarna och vi kör med fulla grupper. Vi fortsätter nu som före epidemin och så håller vi tummarna att epidemin inte ska bryta ut på nytt, säger Lindgren. 

Att komma tillbaka till rutinerna kan dels bli knepigt men dels kan det också gå rätt så smärtfritt.

– På alarmsidan kommer det att gå lätt att återgå. Där får vi ju så att säga “hjälp” av utryckningarna, men den övriga verksamheten kommer det nog att ta tid att bygga upp igen, säger Lindgren.

Dels knepigt, dels smärtfritt

Hans-Peter Lindgren säger att man inom Nickby-Kyrkoby FBK nu ska samlas för att diskutera epidemitiden.

– Frågor som vi behöver ställa oss är om och hur epidemin har påverkat verksamheten och kanske också se över våra rutiner och om man där kunde göra förbättringar, säger Lindgren.

Distansutbildning kunde i viss mån vara en sak att införa, men enligt Lindgren borde de kompetensgivande kurserna nog hållas “live”.

– Man har ju mycket gått över till nätet, men jag är inte så övertygad om att det är det bästa tänkbara. Vårt jobb är praktiskt och då blir ju övningarna lidande om de görs via internet, säger Lindgren.

Kårchef Hans-Peter Lindgren vid Nickby-Kyrkoby FBK
Bildtext Också ungdomsföreningarnas verksamhet kommer igång långsamt, tror Hans-Peter Lindgren - kårchef i Nickby-Kyrkoby FBK i Sibbo.
Bild: Yle/Stefan Härus

Efter vintern kanske det ljusnar

Hans-Peter Lindgren är också engagerad i en av hembygdsföreningarna i Sibbo. 

Föreningshusen i byarna har stått tomma eftersom restriktionerna har förbjudit fester och tillställningar. 

Lindgren tror att det kommer att dröja ännu innan verksamheten kommer igång.

– Verksamheten ligger fortfarande nere och jag tror att det kommer att ta ännu vintern i anspråk innan läget normaliserats, säger Lindgren.

Att ungdomsföreningsrörelsen kunnat betala sina räkningar trots att föreningshusen i byarna stått mörka och tomma, kan föreningarna tacka olika stiftelser för.

– Vi har klarat oss väldigt långt tack vara stiftelsernas bidrag. De har varit till stor hjälp, säger Lindgren.

Ben Wickström - ordf. för Hembygdens vänner i Paipis
Bildtext Styrelsen vid Hembygdens vänner i Paipis funderar på att köra igång det populära bycaféet igen. Ordförande Ben Wickström säger att det finns en beställning på ett sådant.
Bild: Yle/Stefan Härus

Omtyckt café återvänder?

Ben Wickström, som är ordförande för Hembygdens vänner i Paipis, är på samma linje.

– Det är inte riktigt gratis att hålla föreningshusen varma och att underhålla dem, men bland annat Sparbanksstiftelsen har hjälpt oss ekonomiskt, säger Wickström.

Wickström menar att det ännu kan dröja innan inkomsterna börjar droppa in enligt tidigare modell.

– Det har varit väldigt tyst i över ett års tid. En del förfrågningar har vi haft, men det är nog väldigt lugnt ännu då det kommer till bokningar och uthyrningar, säger Wickström.

I föreningshuset Hemgård i Paipis, har Hembygdens vänner i Paipis tidigare haft ett eget bycafé och det caféet har föreningen nu funderat på att sparka igång igen.

– Vi ska ha ett styrelsemöte om två veckor och där ska vi bland annat fundera på om det skulle vara läge att köra igång bycaféet igen, säger Wickström.

Bycaféet var före coronaepidemin öppet under torsdagar och enligt Wickström var det omtyckt.

– Det var väldigt populärt och det fanns en beställning på ett sådant, men för ett år sedan fick vi sätta lapp på luckan, säger Wickström.

Sakta men säkert igång

Det kan ta tid innan allt rullar på som förut, men Wickström tror starkt på att det snart börjar droppa in bokningar. 

– Sen kommer också våra egna evenemang att så småningom öka. Till exempel blir det en lillajulsfest den 27 november på Hemgård, så sakta men säkert börjar vi köra igång, säger Wickström.

Ben Wickström vill också uppmuntra aktiva medlemmar och eldsjälar att ta kontakt om det är så att man har idéer på evenemang.

– Vill man göra någonting så står Hemgård till förfogande.