Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet agerar efter stora protesterna i beachhandbollen – nästa år får damerna spela i "korta och tajta shorts"

beachhandboll
Bildtext Strikta klädregler har gällt i damernas beachhandboll.

Efter den enorma kritiskstormen försvinner bikiniregeln från beachhandbollen, skriver Handbollskanalen. I stället kräver internationella handbollsförbundet att damerna klär sig i korta och tajta shorts, samt kroppsanpassade linnen.

Det var i sommarens EM som de norska damerna protesterade rejält och till slut bötfälldes för att ha brutit mot bikiniregeln som gäller inom damhandbollen.

De strikta klädreglerna i sporten gav upphov till stort ramaskri och så sent som häromveckan närmade sig de nordiska ministrarna med ansvar för idrott det internationella handbollsförbundet IHF med ett gemensamt brev.

Och nu har det börjat hända saker. Svenska Handbollskanalen har gått igenom ett färskt dokument där det framgår vilka klädregler som ska gälla från och med årsskiftet.

Nu ska också damerna börja få spela i linne och shorts, som herrarna. Men det finns skillnader.

"Varför måste det vara tajt?"

I de nya reglerna kräver man nämligen att damernas överdelar ska vara ”kroppsanpassade”, medan underdelarna ska vara ”korta och tajta shorts”, alltså så kallade hotpants.

– Vad pratar vi om här egentligen? Om det handlar om det visuella är det så liten skillnad mellan shorts och tajta shorts. Folk kommer ju inte att springa runt i hur stora shorts som helst, det får vi på herrsidan inte heller ha, funderar Jesper Knutsson, drivande kraft inom svensk beachhandboll, för Handbollskanalen.

– Vad är problemet med att låta damerna spela i shorts, precis som herrarna? Det blir så löjligt varför IHF inte tar hela steget.

Knutsson tycker att förändringen är "ganska stor", men frågar sig varför ordet tajt ska vara med. Inte heller Madeleine Gustafsson, förbundskapten för Sveriges U17-damer, förstår ordvalet.

– Det är klart att det är skillnad mellan sporttopp och trosor, samt linne och hotpants. Sedan är frågan varför det måste vara tajt, och hur tajt? Vem kommer bedöma om det sitter tajt på mig och tajt på någon annan, det återstår ju att se. Jag tycker det är konstigt att de skriver ut ordet tajt i regelverket, säger hon till nyhetsbyrån TT.