Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Så här möblerar De Gröna om bland sina ministrar – och andra nyheter för tisdagsmorgonen

De gröna gläds åt nyheterna.
Bildtext Från vänster: Pekka Haavisto, Maria Ohisalo, Krista Mikkonen, Emma Kari och Iiris Suomela under presstillfället sent i går kväll.

God tisdagsmorgon! Här listar vi några nyheter att börja dagen med.

Krista Mikkonen blir ny inrikesminister och Emma Kari ny miljöminister

Efter De Grönas långa möte i gårkväll står det nu klart att nuvarande miljöminister Krista Mikkonen tar över som inrikesminister när Maria Ohisalo blir föräldraledig i november.

Mikkonen sägs först ha varit ofrivillig att ta över posten, men efter beslutet intygade hon att hon ser fram emot uppdraget.

Riksdagsgruppens ordförande Emma Kari blir ny miljöminister. När Ohisalo återvänder efter föräldraledigheten är det emellertid hon som tar över miljöministerposten.

Elokapina för samman aktivister som fått böter och personer som vill betala dem – stödförening utreds för penninginsamlingsbrott

På nätet sprids en mejladress som man ska kontakta om man vill betala Elokapina-aktivisternas böter. Enligt Polisstyrelsen kan det här räknas som penninginsamling, vilket i så fall strider mot lagen.

Pengarna ska flyttas direkt från donatorerna till de bötfällda aktivisterna. Enligt Svenska Yles uppgifter har det gjorts en polisanmälan om saken och fallet utreds av polisen.

– Tillstånd om att samla pengar beviljas bara om medlen går till allmännyttiga ändamål. Enligt Polisstyrelsen är det inte ett allmännyttigt ändamål om pengarna går till att betala enskilda personers böter. Tillstånd för den här typens verksamhet beviljas knappast, säger överinspektör Jouni Kitunen vid Polisstyrelsen.

En grupp människor står på en trappa till en stor, gul byggnad (Statsrådet). De håller i plakat.
Bildtext I fredags samlades Elokapina-aktivisterna vid statsrådsborgen och greps efter några timmar av polisen.

Sammanlagt har hundratals aktivister bötfällts, oftast för tredska mot polis, under det 10 dagar långa "höstupproret" som tog slut förra veckan.

Veronica Helanen har fått en ny lever och har lägre skydd mot coronaviruset trots tre vaccindoser, men tänker inte vara rädd

Det finländska samhället öppnar upp mer och mer, och många har redan börjat leva i stort sett normalt, så som före pandemin.

Trots vaccinen har alla inte ett så gott skydd. 21-åriga Veronica Helanen i Uleåborg har fått en ny lever och tar mediciner som dämpar immunsystemet. Personer med nedsatt immunförsvar löper fortsättningsvis en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Porträtt på Veronica Helanen utomhus med färggranna höstlöv i bakgrunden.
Bildtext Veronica Helanen isolerade sig länge men har slutat med det.

Helanen hoppas att folk kommer att fortsätta vara försiktiga trots att många restriktioner slopas, att folk tar coronavaccinet och inte går ut bland folk om man har symtom som tyder på influensa, en förkylning eller covid-19.

– Så då blir det också lättare för oss att börja leva det normala livet, om man kan säga så, säger hon.

För första gången är Närpes stora vietnamesiska minoritet representerad i fullmäktigesalen

Anh Nhu Nguyen (SFP) och Ly Le Huyen (SFP) är de första beslutsfattarna i Närpes med vietnamesiskt ursprung. En av tio Närpesbor har rötter i Vietnam.

Närpes har sedan länge varit en mångkulturell stad men det har varit svårt att locka med invandrare i politiken.

Nu ska också de börja ses som en del av samhället här, inte bara som arbetskraft, tror Nguyen.

– Vi önskar att samhället här i Närpes bryr sig om oss, inte att man bara vill ha oss här för att jobba. Jag ska nu visa att vi kan leva trygga och glada här, säger han.

Ung man med vietnamesiskt ursprung i intervju
Bildtext Anh Nhu Nguyen var osäker på vad som förväntas av honom i politiken när Svenska Yle träffade honom inför kommunalvalet. I dag tycker han att han blivit bättre för varje litet steg.

Finnwatch: Världens växande behov av mineraler orsakar stora skador i Brasilien

Framtidens nollutsläppsekonomier ökar efterfrågan på mineraler som koppar, litium, nickel och aluminium. Mineralerna är nödvändiga för tillverkning av till exempel elbilar och vindturbiner.

Det ökade mineralbehovet betyder att gruvdriften och förädlingen av metaller kommer att öka, och det medför stora miljörisker. I många länder är sektorn också kopplad till människorättsförbrytelser och marktvister.

Vattenreservoar i norska Hydros brasilianska förädlinganläggning för aluminium Alunorte.
Bildtext Vattenreservoar i Hydros brasilianska fabrik. Företaget har fått kritik för att ha orsakat miljöförstöring genom att släppa ut giftiga ämnen.

Finnwatch har granskat norska aluminiumbolaget Hydro, som också exporterar material till finländska köpare.

– Rapporten kom fram till att Hydro är indragen i komplicerad konflikt där bolaget och lokala myndigheter anklagas för annekteringar av lokala samfunds mark, skogsskövling och miljöförstöring genom olika skeenden, säger Finnwatch vd Sonja Finér.

Dagens väder

I dag är det mulet och regnigt i en stor del av landet.

I södra och mellersta Finland är temperaturen mellan 7 och 11 grader – det blir uppehåll mot kvällen. I norr mellan 2 och 7 grader, och där spricker molntäcket också upp så småningom.

På havsdistrikten blåser friska, sydliga eller nordliga vindar, på upp till 12 meter per sekund.