Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Obligatoriska hälsokontroller införs vid Åbovarvet – försämrat coronaläge i Egentliga Finland oroar myndigheterna

Uppdaterad 12.10.2021 16:18.
Meyer Turun telakka
Bildtext Obligatoriska hälsokontroller införs vid Åbovarvet.

Antalet coronapatienter som behöver sjukhus- och intensivvård är nu på en kritisk nivå. Obligatoriska hälsokontroller införs vid Åbovarvet.

Egentliga Finlands coronakoordineringsgrupp anser att coronaläget är synnerligen oroväckande. Sjukvården är belastad och behovet av intensivvårdsplatser har ökat, vilket har påverkat den icke-brådskande vården.

Just nu vårdas sammanlagt 14 patienter vid Åbo universitetscentralsjukhus för covid-19. Sex av dessa vårdas på intensivavdelningen.

– Tidigare i veckan hade vi sju coronapatienter intagna på intensivvårdsavdelningen, vilket har varit det högst antalet under hösten.  Om antalet coronapatienter som ju vårdas i isolering stiger till mer än åtta, blir vi tvungna att begränsa operationer på patienter med exempelvis hjärt- och cancersjukdomar och neurokirurgiska sjukdomar, säger sjukhusdirektör Petri Virolainen.

Nittio procent av alla som behöver intensivvård har varit ovaccinerade.

Rekommenderar munskydd

Tvåveckorsincidensen är nu 148 per 100 000 invånare i Egentliga Finland, som fortfarande befinner sig i coronaepidemins spridningsfas.

Coronakoordineringsgruppen rekommenderar användning av munskydd i kollektivtrafiken och för lärare, barnträdgårdslärare och andra som jobbar i skolor och dagisar. Också elever i årskurs 6 och uppåt rekommenderas använda munskydd.

Obligatoriska hälsokontroller vid Åbovarvet

På tisdagseftermiddagen meddelade regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland att obligatoriska hälsokontroller tas i bruk vid Meyer-varvets arbetsplatser i Åbo och S:t Karins, i enlighet med smittskyddslagens 15:e och 16:e paragraf.

Beslutet är i kraft 13.10.2021–2.5.2022.

Beslutet gäller utöver Meyer Turku Oy dessutom personal som arbetar vid arbetsplatserna hos Piikkiö Works Oy, Shipbuilding Completion Oy och ENGnD Oy i Egentliga Finland.

Ytterligare restriktioner kan bli aktuella

– Vi väntar ännu på riksdagens beslut gällande ett coronapass innan vi fattar beslut om ytterligare restriktioner. Eftersom vi i går fick veta att beslut kan tas under denna vecka, kommer restriktioner sannolikt inte tas i bruk ännu. Det är på grund av att vi inte vill ta i bruk restriktioner som skulle släppas ifall coronapasset tas i bruk enligt tidtabellen, säger Heikki Mäki vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

Artikeln har uppdaterats 12.10 kl. 15.38 med mera information från sjukvårdsdistriktet.

Artikeln har uppdaterats 12.10 kl. 16.17 med regionförvaltningsverkets beslut om obligatoriska hälsokontroller vid Åbovarvet.