Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: De Gröna sätter in tyngsta artilleriet på miljöministerposten – först karismatiska Emma Kari och efter föräldraledigheten partiledaren Maria Ohisalo

Från 2021
Uppdaterad 12.10.2021 12:49.
Till vänster Emma Kari som tittar åt sidan och höjer på ögonbrynen. Till höger redaktör Markus Eholm, inklippt i bilden.
Bildtext Emma Kari (Gröna) tar över som miljöminister. Redaktör Markus Ekholm analyserar läget.
Bild: Yle / Tiina Jutila, Yle / Rolf Granqvist

Efter ett över fem timmar långt möte mellan De Grönas riksdagsgrupp och partifullmäktige steg det vit rök från skorstenen. Miljöministern heter härefter Emma Kari.

Men före det blev det en jämn omröstning om miljö- och klimatministerposten.

När De Gröna gick med i regeringen Marin röstades det också om miljöministerposten. Den gången vann Krista Mikkonen.

Men nu var konstellationerna andra.

Partiets starka kvinna, ordförande Maria Ohisalo, fick som hon ville

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) under partistyrelsens presskonferens den 1 oktober 2021.
Bildtext Partiordförande Maria Ohisalo återvänder från föräldraledigheten som miljö- och klimatminister.
Bild: Lehtikuva

Partiets starka kvinna, ordförande Maria Ohisalo, fick nu som hon ville.

De Gröna flyttar Krista Mikkonen till inrikesministerposten. Posten är tung och förutsätter erfarenhet och att innehavaren håller tungan rätt i mun.

Posten faller sig inte heller helt naturligt för aktivistpartiet De Gröna.

Det gör däremot miljö- och klimatministerposten. Här behövs också erfarenhet, men framför allt synlighet. Riksdagsgruppens ordförande Emma Kari har ordet i sin makt på ett helt annat sätt än Mikkonen som har fått en hel del kritik från de egna leden för att vara osynlig under den brinnande klimatkrisen.

Det handlar alltså om en profilhöjning och siktet är inställt på riksdagsvalet om knappt ett och ett halvt år.

De Gröna har stora ambitioner inför riksdagsvalet – och det faktum att partiet backade i alla större städer i kommunalvalet har skapat oro i leden.

Nu är det upp till bevis för powerduon Kari-Ohisalo. Emma Kari är miljöminister fram till sommaren och efter det är det ordförande Maria Ohisalo som leder partiet mot riksdagsvalet 2023.

Miljöministerposten är De grönas paradgren – det är där partiet lyser

De gröna gläds åt nyheterna.
Bildtext De Grönas laguppställning (från vänster till höger): Pekka Haavisto fortsätter som utrikesminister, Maria Ohisalo är på väg på föräldraledighet, Krista Mikkonen blir inrikesminister, Emma Kari är ny miljöminister och Iiris Suomela vikarier som partiledare.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Krista Mikkonen har fått löfte om att få fortsätta som inrikesminister mandatperioden ut. Krista Mikkonen förlorade kampen om miljöministerposten med siffrorna 33–27 till Emma Karis fördel.

Det blev alltså tämligen jämnt skägg mellan kombattanterna Emma Kari och Krista Mikkonen.

Krista Mikkonen är landsortens röst i regeringstrion – hon är katten bland hermelinerna. Att det är viktigt för De Gröna med en icke-helsingforsare i regeringstrion ser man på röstningssiffrorna från gårdagens långa möte.

Men miljöministerposten är De Grönas paradgren – det är där partiet lyser.

Nu sätter partiet in det tyngsta artilleriet på miljöministerposten  – partiledaren Maria Ohisalo återvänder till regeringen som miljöminister till sommaren och turas fram till det av den lyskraftiga Emma Kari.

Det är ingen hemlighet att Krista Mikkonen är besviken

Sisäministeriksi nouseva Krista Mikkonen tiedotustilaisuudessa vihreiden ministeriryhmän sijaisjärjestelyjä käsitelleen puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokokouksen jälkeen Helsingissä 11. lokakuuta 2021.
Bildtext Krista Mikkonen flyttas till inrikesministerposten.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Partiet har nu siktet inställt på riksdagsvalet om knappt ett och ett halvt år och behöver plocka poäng där partiet gör det bäst – det vill säga på miljöfrågor.

Emma Kari är en karismatisk politiker med en landsmoderlig output som kommer att hålla ställningarna tills partiets starka kvinna Maria Ohisalo återkommer från sin föräldraledighet.

Det som vi får hålla ögonen på är om duon Kari-Ohisalo levererar på miljö- och klimatministerposten. De Gröna har höga ambitioner inför riksdagsvalet.

Yles morgonprogram hade bokat in den nya inrikesministern för intervjuer på både radio och tv under tisdagsmorgonen. Partisekreteraren Veli Liikanen fick sköta de här intervjuerna. Liikanen skyllde på att mötet på måndagskvällen drog ut länge.

Men det är ingen hemlighet att Krista Mikkonen är besviken.