Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅA övergår till närstudier den första november – student: "Det är jätteskönt att det blir närstudier"

Anna Haglund och Elvira Ekqvist, i bakgrunden Arken vid Åbo Akademi.
Bildtext Anna Haglund och Elvira Ekqvist är glada över att deras gulisår eventuellt börjar gå mot det normalare.

En del av Åbo Akademis studenter som påbörjat sina studier under pandemin har ännu inte upplevt annat än restriktioner och distansstudier under sin studietid. Nu tar högskolan steget mot något som börjar likna ett normalläge.

På fredagen gick Åbo Akademi ut med information till studenterna om att nästa period kommer ordnas normalt, alltså som närstudier.

– Naturligtvis känns det ju bra, även om det ännu återstår en del ovisshet, då smittsiffrorna inte gått ner och flera studenter är i den åldersklassen där alla kanske inte ännu hunnit få två vaccindoser. Men det var nog dags att öppna upp, konstaterar Stefan Willför, prorektor vid Åbo Akademi.

Prorektor vid Åbo Akademi, Stefan Willför står framför Humanisticum.
Bildtext Stefan Willför, prorektor vid Åbo Akademi.

En del kurser vid ÅA har ordnats som närstudier redan tidigare, men nu är det meningen att närstudier igen blir det nya normala och att enbart personer med vägande skäl studerar på distans.

Åbo Akademi rekommenderar ändå att man använder munskydd på campus i situationer då man inte kan hålla avstånd till andra. Man ska heller inte besöka campus ifall man har förkylningssymptom eller är sjuk.

Utöver det rekommenderar man på Åbo Akademi att alla som kan ska låta coronavaccinera sig.

– Vi har uppmanat både studenter och personal att ta vaccinet, det är gratis och det är en säkerhetsfråga. Delvis en säkerhetsfråga för en själv, men också för alla andra på campus. Här måste man nog visa hänsyn och sunt bondförnuft här är välkommet, ju fler som har vaccinet desto snabbare kommer vi tillbaka, påpekar Willför.

Hur gör ni om läget förvärras avsevärt?

– Om situationen kräver det så skärper vi reglerna. Vi har hela tiden följt med myndigheternas kommunikation om pandemiläget. Så ifall smittkluster blossar upp lokalt som det visat sig göra på olika ställen så får vi agera enligt situationen.

Willför påpekar att man dessutom har en större beredskap nu att agera i förhållande till 2020 då pandemin bröt ut och allt förändrades över en natt.

Närstudier möjliggör att studenter får praktiska erfarenheter de gått miste om under distanstiden

Någon som glädjs åt beskedet gällande närstudier är Julia Gottberg.

Gottberg, som studerar cellbiologi, påbörjade sitt andra studieår i höst. Det betyder att hela hennes studietid präglats av coronapandemin och distansstudier.

– Det känns nog jätteskönt att få vara tillbaka på campus på heltid, speciellt då det jag studerar kräver rätt mycket praktiska erfarenheter, liksom laborationer. Nu kan man göra de praktiska saker man gick miste om förra året.

Julia Gottberg studerar vid Åbo Akademi.
Bildtext Julia Gottberg studerar cellbiologi vid Åbo Akademi.

Gottberg upplevde att distansstudierna var rätt tunga då praktiska uppgifter måste göras på distans.

– De praktiska studierna var rätt utmanande att orka med på distans. Det var väldigt synd då laborationer som man sett framemot blev på distans. Då var det lite tungt att finna motivation och ork.

Däremot anser Gottberg ändå att videoföreläsningarna också bidrog till en del frihet inom studierna. Ifall man får förhinder och inte kan delta i en föreläsning kan man oftast se på videoföreläsningen i efterhand ifall den spelas in.

"Jag föredrar nog närstudier även om distansundervisningen fungerat bra för mig"

Max Silo studerar filosofi och teologi på magisternivå vid Åbo Akademi. Han upplever att distansperioden fungerat bra för honom, eftersom han under pandemin arbetat med sin magistersavhandling.

– Distansundervisningen har på så vis gett rätt mycket utrymme tidsmässigt, att jag kunnat fokusera på min avhandling. Men jag kan nog förstå att de som fokuserar mer på kurser tycker att det kan vara lite jobbigt.

Max Silo framför Arken vid Åbo Akademi.
Bildtext Max Silo studerar filosofi och teologi på magisternivå.

Silo gläds över nyheterna gällande närstudier, även om han inte själv kommer att påverkas så mycket.

– Jag föredrar nog närstudier och inom vårt ämnesområde så har vi rätt små grupper och de har alltid varit jättetrevligt att diskutera med studiekamraterna, säger han.

Lättare att få nya vänner på campus än genom videomöte

Elvira Ekqvist och Anna Haglund är förstaårsstudenter och är glada över ÅA:s besked. De har ändå kunnat tillbringa en del av hösten på campus och kunnat gå på studieevenemang utomhus i parken.

Haglund berättar att hon innan studierna tog ett mellanår, och har därmed knappt upplevt hur det är att studera på distans eftersom pandemin slog till i slutet av hennes sista år på gymnasiet.

– Det har nästan varit som en aha-upplevelse för mig att man kan studera på distans, skrattar hon.

Elvira Ekqvist har erfarenhet av att ha studierna lite uppdelade i distans- och närstudier, men är nöjd över att från och med november få vara på plats på heltid.

Anna Haglund och Elvira Ekqvist, i bakgrunden flera träd och ett trähus.
Bildtext Elvira Ekqvist och Anna Haglund studerar filosofi.

Ekqvist kommer från Åland och Haglund från Jakobstad. För dem känns det speciellt trevligt att kunna stifta nya bekantskaper med studiekamrater på campus och inte vara tvungna att sitta framför datorskärmen i sin bostad.

– Då man träffas via videomöten och lär känna varanda på så sätt, blir det lätt så att umgänget känns påtvingat, säger Ekqvist.

– Det är inte så lätt att prata med nya människor online som det är då man socialiserar med varandra på plats och om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att de här videoevenemangen inte är så lockande längre.

Haglund håller med om att det inte fungerar så bra med videoträffar och fester online då det gäller nya bekantskaper.

– Om man känner varandra sedan tidigare kan det fungera, men om inte kan det bli lite krångligt, säger Haglund.

Flexibilitet erbjuds för dem som inte kan infinna sig på campus ännu

Trots att det är väldigt många som gläds åt nyheterna om närundervisning, finns det också personer som inte lika gärna återvänder till campus, påpekar Willför.

Bland annat finns det personer som kanske inte har en bostad på studieorten ännu på grund av att läget gällande distans- eller närstudier varit svårt att förutspå.

– Det finns de som inte fysiskt befinner sig på studieorten, och jag vet också att det inte är så lätt att hitta en bostad som också passar plånboken, på kort varsel.

Åbo Akademis byggnad Arken utifrån.
Bildtext Ännu är det väldigt tomt på Åbo Akademis campus då de flesta studenter studerar på distans.

En annan grupp är personer som ännu känner sig osäkra över att träffa ett större antal människor i det här skedet. Det kan bero på att man inte har fått båda vaccindoserna, tillhör en riskgrupp och känner lite obehag.

För personer som inte kan eller av olika skäl inte infinner sig på campus kommer det ändå att vara möjligt att delta på distans med hjälp av olika medel.

– Jag ser period två som en liten övergångsperiod, förklarar Willför och menar att man kommer vara flexibla när man övergår till närstudier.