Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Annonsförsäljningen drar och pappersupplagan är stabil – det går bra för Västra Nyland

Tre personer står med ballonger i händerna. Ballongerna är siffrorna 140. I bakgrunden skymtar ett hus där tidningen Västra Nylands logotyp syns på taket.
Bildtext Marina Holmberg, Jesper Sundström och Mira Strandberg trivs med att jobba på Västis.

Västnylands äldsta lokaltidning fyller 140 år. Trots stora förändringar under årens lopp är dagens anda positiv, både bland Västra Nylands personal och läsare.

På redaktionen vid Genvägen i Ekenäs flyger ballongerna fortfarande i luften, trots att Västra Nylands jubileum firades redan förra veckan.

Även om den officiella jubileumsfesten är över är den goda stämningen inte försvunnen. Personalen trivs med varandra och en färsk läsarundersökning gav bra respons.

- Jag tycker det är ett jättebra resultat att åtta av tio vill rekommendera tidningen till andra, säger chefredaktören Marina Holmberg.

Marina Holmberg har jobbat på tidningen i ungefär 20 år och fått uppleva alla de stora förändringar som skett på Västis och inom tidningsbranschen överlag de senaste två decennierna.

När hon började utkom tidningen i pappersformat sex dagar i veckan. I dag är utgivningsdagarna två i veckan medan nyheter publiceras dagligen på webben.

Personporträtt av journalisten och chefredaktören Marina Holmberg.
Bildtext Marina Holmberg utnämndes till chefredaktör för Västra Nyland 2015 men hennes karriär på tidningen började långt före det.

Det är på den tekniska sidan som den största förändringen har skett, konstaterar Holmberg, som använde trådtelefon, stationära datorer, fax och uppslagsverk under sin första tid på Västis.

- Nyhetspulsen i dag är något helt annat, så fort något händer så är det ute på webben.

Västis intresserar

Trots nedskärningar, uppsägningar och förändringar i arbetssätt mår lokaltidningen bra i dag, säger Marina Holmberg.

Tidningen har kunnat öka sina digitala siffror, annonsföräljningen drar och pappersupplagan är stabil. Det finns helt enkelt ett intresse för tidningen i regionen, konstaterar chefredaktören.

I dag bevakar tidningen Hangö, Raseborg, Sjundeå och Ingå. Precis som på 1800-talet så är det fortfarande det lokala samhället och det människonära som är i fokus i tidningen.

Personporträtt av journalisten Mira Strandberg.
Bildtext Mira Strandberg minns speciellt bra en pressträff i Ingå hamn som drog ut på tiden. Hon och fotografen fick en ordentlig genomgång på ett fartyg, allt från maskinrum till kommandobrygga.

Journalisten Mira Strandberg har jobbat i tio år på tidningen och hon började sitt jobb för att hon ville finnas i det lokala.

För kollegan Jesper Sundström, som jobbat för tidningen i sju år, har det varit naturligt att börja jobba på Västis. Han har gått i sin pappa Thomas och farfar Leifs fotspår, även de långvariga journalister vid tidningen.

Personporträtt av journalisten Jesper Sundström.
Bildtext Jesper Sundström är den tredje generationen Sundström som jobbar på tidningen.

Han tycker om att jobbet är mångsidigt och att det är möjligt att förverkliga sina idéer. Dessutom fungerar samarbetet med de andra kollegorna bra, säger han.

Papperstidningen lever kvar

Västra Nyland står på stadig mark efter 140 år och tanken på tidningens framtid får inte chefredaktören att förlora nattsömnen. Tvärtom så förutspår Marina Holmberg en bra framtid för tidningen. Hon lyfter fram att saker som ligger nära folks vardag, oberoende om det är lokal mat eller journalistik, intresserar människor i dag.

Hon tror inte heller på papperstidningens död, i alla fall inte på länge. Papperstidningen är fortsättningsvis en produkt som många vill ha. Men i framtiden kan den se annorlunda ut.

- Det kan hända att den i framtiden blir en lyxprodukt med bara utvalda artiklar och som utkommer en gång i veckan, säger Holmberg.