Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Känner du Finlands lucia 2021? Kandidatuppropet pågår!

Från 2021
Finlands lucia Ingrid Enckell och tärnor står utanför Helsingfors domkyrka.
Bildtext Vem blir Finlands lucia 2021?
Bild: Karl Vilhjálmsson

Känner du den perfekta luciakandidaten? Eller vill du själv ställa upp som luciakandidat? Uppropet efter luciakandidater är igång och pågår fram till söndagen den 17 oktober.

Ansökan kan göras på Folkhälsans webbplats för Finlands lucia.

För att kunna nomineras som luciakandidat bör man uppfylla vissa krav: personen i fråga ska ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och kunna sjunga. Det behövs också en rekommendation av någon närstående, samt ett foto och en ljudfil med valfri sång.

Det är också viktigt att personen som anmäls har möjlighet att delta i de tios dag måndagen den 25 oktober i Helsingfors när alla luciakandidater träffas. Arrangemangen på de tios dag planeras enligt rådande coronarstriktioner. Luciauppdraget inleds i början av december och pågår till mitten av januari.

Kandidatanmälan

Vill man själv ställa upp som kandidat går det bra att anmäla sig själv. Annars kan man också anmäla en person som man anser är lämplig som Finlands lucia, men då måste man ha fått kandidatens medgivande.

Lucia är en frontfigur för luciainsamlingen och en symbol för ljus och glädje.

Under uppdragstiden gör Finlands lucia och medlemmar i Luciakören i vanliga fall omkring hundra olika besök på sjukhus, daghem, äldreboenden och fester. Till följd av coronapandemin görs en del av uppdragen i år virtuellt eller på andra hälsosäkra sätt.

Luciainsamlingen hjälper utsatta barnfamiljer

Precis som under de senaste åren kommer medlen i årets luciainsamling att användas till förmån för barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol inbringade insamlingen hela 171 000 euro.

Det finns många orsaker till att barnfamiljer kan ha det svårt i vardagen. Bland annat sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

Medlen från luciainsamlingen går till några olika konkreta ändamål för att hjälpa utsatta barnfamiljer och kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

Luciainsamlingen pågår till slutet av januari 2021.

Vill du sjunga i Luciakören?

Luciakören är också en viktig del av luciauppdraget. Måndagen den 18.10 kl. 16.00 ordnas det en öppen insjungning för de som vill vara med i Luciakören. Platsen är Folkhälsan på Topeliusgatan 20 i Helsingfors och Luciakören leds av Jannike Sandström.

– Man behöver inte anmäla sig i förväg eller vara speciellt förberedd, man får komma som man är, säger körledare Jannike Sandström. Däremot ska koristerna vara minst 16 år gamla och kunna sjunga i stämmor.

Hon påpekar också att Luciakören tar rätt mycket tid. Det övas intensivt under senhöst.

– Vi övar varje måndag och flera helger. Men att vara med i Luciakören är härlig gemenskap och en upplevelse man bär med sig länge, konstaterar Jannike Sandström.

Finlands lucia väljs i november

Luciavalet inleds söndagen den 31 oktober. Sista röstningsdagen är onsdagen den 24 november.

Luciamorgonen måndag 13 december firas med direktsändning i Yle Fem och på Yle Arenan med start kl. 8.30 och i Yle Vega med start kl. 9.10.

Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka i Yle Fem och på Yle Arenan.

De bägge sändningarna görs i samarbete med Folkhälsan.

Diskussion om artikeln