Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lauri Korpikoski återvänder till ligatruppen i TPS – klubben undersökte påståenden om arbetsplatsdiskriminering med hjälp av en utomstående expert

TPS:n Lauri Korpikoski
Bildtext Lauri Korpikoskis långa sjukledighet tar slut.

Ishockeyspelaren Lauri Korpikoski har varit sjukskriven oavbrutet sedan juni. Hans klubb TPS har beslutat att kommentera situationen eftersom klubben beskyllts för arbetsplatsdiskriminering.

Lauri Korpikoskis sjukskrivning avslutas i morgon och han återvänder till laget efter att TPS rest hem från sin CHL-match i Sverige. TPS har publicerat ett pressmeddelande där man ger klubbens syn på det omtalade Korpikoski-fallet.

Den 35-årige Korpikoski genomgick en höftoperation i januari och han återvände till isträningen först i mitten av april. Samtidigt inledde laget playoffmatcherna, och han tränade knappt alls under den tiden.

– Därför styrdes Korpikoski av träningsledningen till rehabilitering till en "andra bubbla" som bestod av flera ligaspelare och A-juniorer. Denna "andra bubbla" skulle ersätta "första bubblan" ifall coronavirusläget eller karantäner skulle hindra spelande, skriver TPS.

– Korpikoski har varit på sjukledighet sedan den 21 juni. Rehabiliteringen har gått så väl att han nu kan inleda träningar med laget. Han strävar efter att nå fullt spelskick så han kan stiga in i det spelande manskapet.

– Vi ser oss också tvungna att rätta till vissa felaktiga påståenden som framförts kring fallet. Vi har avsiktligt undvikit att ta upp fallet under sjukledigheten, eftersom vi vill klara upp fallet ansikte mot ansikte, inte via medierna.

– Det har i offentligheten framförts beskyllningar om arbetsplatsdiskriminering mot oss, och vi tar naturligtvis dessa beskyllningar på största allvar. Därför har vi gjort en grundlig utredning med hjälp av en extern specialist som varit cirka 20 år medlem i idrottens rättsskyddsnämnd CAS.

TPS understryker att Korpikoski inte har stängts ut från laget, han har varit sjukskriven.

– Klubben har inte heller föreslagit att spelarkontraktet skulle rivas. Han har hela tiden varit välkommen tillbaka till laget, precis som vi redan tidigare har konstaterat.

TPS tänker inte heller kommentera fallet i framtiden.

– Under utredningen har vi hört nuvarande och tidigare tränare, spelare och övriga parter. Inget sådant har framkommit som skulle stödja beskyllningarna om arbetsplatsdiskriminering. Vi har berättat allt det relevanta och ser det inte som ändamålsenligt att kommentera fallet ytterligare. Nu riktas blickarna framåt, och vi vill tillsammans med Korpikoski koncentrera oss på träning och de kommande matcherna, skriver TPS.