Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skogsjättarna UPM och Stora Enso misstänks för kartellbildning

Uppdaterad 12.10.2021 20:34.
UPM
Bildtext Arkivbild.

Skogsbolagen UPM:s och Stora Ensos lokaliteter har överraskande utsatts för granskningar - EU-kommissionen misstänker kartellbildning inom den europeiska massaproduktionen.

Både UPM och Stora Enso berättar i börsmeddelanden om de oanmälda razziorna. Hos Stora Enso knackade inspektörerna på dörren i morse vid huvudkontoret på Skatudden i Helsingfors.

Misstänker brott mot konkurrenslagar

Enligt UPM har EU-kommissionens konkurrensmyndighet uttryckt oro för att massaproducenterna inom EU bryter mot unionens konkurrenslagar.

Enligt kommissionen görs nedslag i många europeiska länder i dag för att utröna om massabolagen gör sig skyldiga till kartellbildning.

Konkurrensmyndigheten betonar att granskningen inte automatiskt innebär att det finns grund för misstankarna, utan är ett första steg i utredningarna.

Med kartell avses en formell överenskommelse mellan företag att sätta marknaden ur spel genom att koordinera priser och produktion med varandra.

Faller på börsen

Både Stora Enso och UPM bolagen faller på börsen efter att nyheten om kartellmisstankarna publicerades.

De finländska skogsbolagen är jättar inom cellulosatillverkningen i Europa.

De har produktion både inom och utanför Finland. UPM har tillverkning i 12 länder och sysselsätter 18 000 personer.

Stora Enso har för sin del verksamhet i 30 länder och 25 000 anställda.

Professor: Bör finnas grund för misstanke

Petri Kuoppamäki

Professorn i marknadsrätt vid Aalto-universitetet, Petri Kuoppamäki, säger till Yle att konkurrensmyndigheten strävar efter att göra razzior samtidigt i alla de bolag, som eventuellt är inblandade.

Enligt honom bör det finnas en grund för misstanken innan myndigheten slår till.

– Razzior görs inte för säkerhets skull - det måste finnas en konkret misstanke.

Konkurrensmyndighetens inspektörer letar bland annat efter bevis på att bolagen, som verkar inom samma marknad, kommunicerat med varandra om förbjudet prissamarbete.