Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Här planeras Korsholms första trähöghus "Trähörnet"

Från 2021
Korsholmsvägen med björkar till höger och butik längre fram.
Bildtext Korsholms första trähöghus byggs där björkarna nu växer, till höger i bild.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Om planen håller är Korsholms första trähöghus klart sensommaren 2023. Före det ska några björkar fällas, en lekplats nedmonteras och så är det ju själva bygget förstås. Höghuset med fem våningar och 29 bostäder och två affärslokaler byggs invid nya torget i Smedsby.

Att bygga i trä är trendigt. Dessutom beskrivs byggnader i trä som friska, miljö- och ljudvänliga. Runtom i Finland hakar städer och kommuner på trenden med höghus byggda av trä.

Även i Korsholm finns långtgångna planer på ett trähöghus. Platsen är mitt i Smedsby centrum invid Elly Siegfrids torg. Planen är att bygget inleds sommaren 2022 och står klart sensommaren 2023.

Workshop var startskottet

Planen på att bygga ett höghus i trä startade 2019 då kommunen ordnade en workshop om trähöghusbyggen. Det utmynnade i projektet Wooden Network Bothnia där entreprenörer för trähöghusbyggen samlas. I projektet samarbetar Korsholms kommun, Fastighets Ab Korsholms bostäder, Jake Rakennus Bygg Oy, Vasek och Österbottens Expo.

– I projektet kartlägger vi vilken nivå vi kunskapsmässigt befinner oss på när det gäller trähöghusbyggande, säger Mikael Alaviitala, utvecklingsdirektör i Korsholm.

Projektet har fått finansiering från Miljöministeriet.

Lekplats, i bakgrunden Smedsby centrum.
Bildtext Lekplatsen kommer att flyttas.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Kolsänka i form av trähus

Platsen är centralt belägen i Smedsby centrum och med tanke på satsningen på Skolcentrum tror Alaviitala att trähöghuset kommer att tilltala både äldre och yngre invånare.

– Det ligger i linje med kommunens strategi att skapa kolsänkor som höghus i trä är, säger Alaviitala.

Samtidigt byggs det flera stora bostadshus i byn som inte är utpräglade kolsänkor?

– Vi har flera olika intressen. Vi har intresset av att växa och att erbjuda mångsidigt boende, och då är det viktigt att ha många olika alternativ. I slutändan är det befolkningen som avgör och på så vis är det bra med ett mångsidigt utbud, säger Alaviitala.

Det händer och sker i Smedsby

Vid sidan av flera stora byggprojekt i Smedsby klarnar det inom några månader om planerna på en simhall går vidare. Och på torget mittemot den plats där trähöghus ska byggas finns det visioner om ett orangeri.

– Det är tänkt att det ska vara som ett vardagsrum för korsholmsborna, säger Alaviitala om projektet som drivs tillsammans med Folkhälsan.

Tanken är en byggnad som är tillverkad till stor del av återvunnet byggmaterial.

Mikael Alaviitala på torget i Smedsby.
Bildtext På Elly Siegfrids torg i Smedsby finns planer på ett orangeri som skulle fungera som ett vardagsrum för korsholmsborna.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Materialbrist kräver planering

I projektet Wooden Network Bothnia ingår även Jake Rakennus som är projektets byggherre.

Med tanke på att bygglov från och med 2025 kommer att kräva koldioxidberäkningar, ligger byggprojekt med trämaterial mitt i tiden.

– Vi tror på byggande i trä, det är framtiden och kommer att bli mer och mer vanligt i Finland säger Johan Asplund, VD på Jake Rakennus Oy.

För tillfället finns det brist på en del byggnadsmaterial och det här kräver också en del planering.

– Utmaningar finns och dem måste man anta på rätt sätt. Det gäller att vara ute i god tid och söka de lösningar som finns, tänka till och planera, säger Johan Asplund.

– Priserna på material idag är utmanande, inte bara i trä, och det höjer en del på slutpriset, säger Tobias Asplund, områdeschef på Jake Rakennus Oy.

En rad björkar invid Korsholmsvägen.
Bildtext Byggandet av Trähörnet startar här när 60 procent av bostäderna är förhandsbokade.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Diskussion om artikeln