Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu får skolorna själva avgöra om munskydd behövs – den nationella rekommendationen slopas

Uppdaterad 12.10.2021 16:43.
Elever i sjunde klass i Helilän koulu sitter i ett klassrum.
Bildtext Det finns inte längre något behov av att ge en allmän nationell rekommendation om användningen av munskydd, men skolorna kan ändå välja att utfärda egna rekommendationer när det gäller munskydd.

Den nationella rekommendationen om munskydd och om att undervisningsgrupperna ska hållas isär kan slopas, meddelar Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd.

Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd har utfärdat en ny rekommendation om hälsosäkerhet för småbarnspedagogiken, läroanstalterna och högskolorna.

Den nya rekommendationen ersätter den rekommendation som utfärdades i augusti.

Enligt den uppföljning som Institutet för hälsa och välfärd har gjort har risken för coronavirussmitta varit liten inom småbarnspedagogiken, i skolorna och vid läroanstalterna. Därför finns det inte längre något behov av att ge en allmän nationell rekommendation om användningen av munskydd för undervisningssektorn.

Utbildningsanordnarna kan ändå utfärda egna rekommendationer om munskydd – munskyddsrekommendationerna kan alltså variera regionalt och från läroanstalt till läroanstalt.

Stora föreläsningar får ordnas i högskolor och gymnasier igen

Också den nationella rekommendationen om att undervisningsgrupperna ska hållas isär slopas. Likaså slopas den tidigare nationella rekommendationen om säkerhetsavstånd på två meter. Det är ändå fortfarande bra att ordna vistelsen i lokaler så glest som möjligt.

I högskolor och gymnasier får man nu ordna stora föreläsningar, så länge det är möjligt att hålla avstånd.

Om man har symtom eller är sjuk ska man fortsättningsvis stanna hemma. Skolorna ska också bland annat säkerställa effektiviserad rengöring av lokalerna och se till att det till exempel finns möjlighet att rengöra händerna.