Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Om ett par år inleds massiva broprojekt i Pargas – den nya Rävsundsbron blir över en halv kilometer lång

Från 2021
En hög bro.
Bildtext Rävsundsbrons dagar är räknade - en ny bro ska stå klar redan om ungefär fem år. Den nya bron ska stå till höger om den nuvarande bron, alltså då man kommer från Pargas mot S:t Karins.
Bild: Nora Engström / Yle

Arbetet med att bygga en ny Rävsundsbro och Hessundsbro i Pargas framskrider. Redan om ett par år inleds byggarbetet och år 2026 ska de nya broarna stå färdiga.

Det är frågan om ett massivt byggprojekt. Den nya Rävsundsbron blir både större och längre än den gamla, alltså drygt 600 meter och är då en av de längsta landsvägsbroarna i Finland.

Liknande broprojekt är inte vardagsmat i Finland. 

– Även Hessundsbron är en stor bro och sådana broar byggs inte varje år i Finland. En bro i den storleksklass som den nya Rävsundsbron kommer att vara har inte byggts på 25 år. Det är frågan om stora broprojekt, säger Janne Wikström, projektledare vid Trafikledsverket. 

Den nya Rävsundsbron
Bildtext Så här ska den nya Rävsundsbron se ut.
Bild: Trafikledsverket Väylä

Arbetet med att förnya speciellt Rävsundsbron kommer i grevens tid. Den gamla bron är i dåligt skick, vilket har oroat både Pargas stad och industrin. 

Byggprojektet genomförs med hjälp av en så kallad alliansmodell. Det betyder att beställaren, planeraren och byggaren bildar en organisation för byggprojektet. Trafikledsverket (staten) är alltså beställaren medan bolaget Kreate ska bygga broarna. Nu söker man den partner, som ska planera broarna.  

Byggarbetet inleds år 2023 och om allt går väl så står de nya broarna klara år 2026.

En hög bro.
Bildtext Hessundsbron ska också ersättas av en ny bro.
Bild: Nora Engström / Yle

Unikt projekt med stora tekniska utmaningar

Samtidigt finns det också utmaningar. Den nya Rävsundsbron ska bäras av fyra pyloner, som ska pålas i havsbottnen. Stränderna är branta och havsbottnen måste undersökas för att hitta bärande bergsmark för pylonerna. 

– Alla arbetsskeden kräver stor noggrannhet och yrkesskicklighet, säger Wikström. 

Dessutom ska trafiken på de gamla broarna löpa fram tills att de nya broarna tas i bruk. Efter det rivs de gamla broarna. 

– Det är ett unikt projekt och de tekniska lösningarna är invecklade. De nya broarna byggs intill de gamla, där trafiken löper hela tiden medan vi bygger broarna. Det säger Minna Kylänpää, informatör för projektet. 

Enligt Janne Wikström försöker man genomföra projektet så, att trafiken ska löpa så smidigt som möjligt. 

– Visst kommer det att uppstå kortare trafikavbrott under projektets gång och tidvis dirigeras trafiken om. Men vi jobbar för att byggarbetet ska störa trafiken så lite som möjligt, säger Wikström. 

Janne Wikström står på Rävsundsbron.
Bildtext Janne Wikström är projektledare vid Trafikledsverket.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

"Vi tror på att kostnadskalkylerna håller streck"

Helhetskostnaden för projektet är 128 miljoner euro. Samtidigt som de nya broarna byggs, så ska också Skärgårdsvägen nära broarna förbättras. Bland annat ska nya gångtunnlar byggas för att förbättra trafiksäkerheten för fotgängare och cyklister.  

Kostnaderna för byggnadsmaterial har skenat iväg under den senaste tiden. Janne Wikström vid Trafikledsverket tror ändå på att budgeten för projektet håller. 

– Prisutvecklingen är knepig. Men vi litar på att vår budget är realistisk och vi är optimistiska, säger Wikström. 

Den nya Hessundsbron
Bildtext Så här ska den nya Hessundsbron se ut.

Diskussion om artikeln