Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helenius njöt av att vara tillbaka i ringen men segern var ingen fulländad insats – nu blickar han mot en titelfajt: ”Jag vill bara ha bältet på bordet”

Från 2021
Robert Helenius.
Bild: Lehtikuva

Robert Helenius är tillbaka i Finland som en vinnare. Efter segern över Adam Kownacki är det bara en sak som gäller framöver: Helenius vill ha sin titelmatch. Jag är redo om tre månader, säger han till Yle Sporten.

Efter nästan en månad i USA är Robert Helenius tillbaka på finländsk mark igen. I bagaget har han även denna gång en meriterande seger över Adam Kownacki.

Segern var, precis som den i mars 2020, oerhört viktig för Helenius fortsatta karriär, och borde ta honom ett steg närmare det ultimata målet – att få gå en match om VM-titeln.

– Jag har inte funderat så mycket på min egen rankningsposition men redan efter förra matchen var jag topp-10 och då vann jag eliminator-matchen. Nu vill jag ha en titelfajt, säger Helenius när han mötte den finländska journalistkåren direkt efter ankomsten till Helsingfors.

Men innan Helenius ska börja fundera på en titelmatch väntar en välbehövlig paus.

– En vecka tänker jag hänga med familjen och bara göra vad jag vill. Sedan börjar jag med styrketräningen.

Robert Helenius.
Bildtext Robert Helenius mötte pressen i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Kunde vara redo snart

Enligt Helenius manager Markus Sundman har boxarens marknadsvärde ökat avsevärt efter söndagens seger men när en titelmatch kan bli verklighet kan man inte svara på nu.

– Vi anser att vi är utmanare till en titelmatch och det utgår vi från. I fjol vann Robert eliminator-matchen och hade Kownacki vunnit den så hade han haft den statusen.

– Vi kom till den matchen från en förlust och därför behövde vi ha en klausul om en returmatch i kontraktet. Därför gick vi den andra matchen och Robert visade var skåpet ska stå. Det går inte att ifrågasätta, säger Sundman.

Helenius själv anser att han kunde vara redo för en titelmatch relativt snabbt.

– Jag är redo om tre månader. Jag är i mitt livs form just nu, säger han till Yle Sporten.

WBA-förbundets titelbälte innehas just nu av Oleksandr Usyk efter sin seger över Anthony Joshua för några veckor sedan. Joshua har rätt att kräva en returmatch och den förväntas gå av stapeln nästa vår.

– Jag bryr mig inte om det är Usyk eller Joshua jag möter men hoppas att matchen avgörs så snabbt som möjligt. Jag vill bara ha bältet på bordet, säger han.

Robert Helenius boxar mot Adam Kownacki
Bildtext Helenius var överlägsen mot Kownacki.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Uppskjutna matchen påverkade mentalt

Helenius match mot Kownacki skulle egentligen ha avgjorts redan i somras. När Helenius fick beskedet att han tvingas vänta ytterligare några månader påverkade det honom mentalt.

– Då fick jag en motivationsdipp och funderade hur jag skulle få allt att fungera. Men det ordnade sig och vi fick en bra undercard-match och fick åka till Alabama och sparra, säger han.

Väl i ringen var det inget snack om saken. Helenius var överlägsen mot Kownacki, men trots att segern aldrig var hotad var det ingen fulländad insats anser Borgåboxaren själv.

– Jag har sett matchen 60 till 100 gånger och hittat fel som vi måste jobba på. Jag har boxats i 24 år och ser saker som man inte ska göra.

Det har varit upp och ner under alla år, njöt du mer av den här segern med tanke på de tunga åren?

– Jag njöt av att vara i ringen. Det har varit 19 månader utan matcher och därför njöt jag i ringen, för jag vill visa hur bra jag är. Jag hade segern i huvudet eftersom jag visste vad jag gjorde förra gången och var bättre förberedd nu, säger Helenius.