Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Covidintyget delar krögare: "För snabba matrestauranger blir det nog komplicerat"

Pekka Tyynilä i kavaj står bakom en bardisk med en hylla med spritflaskor i bakgrunden
Bildtext Pekka Tyynilä välkomnar covidintyget om det betyder att nattlivet får normala öppettider.

Bland företagare i branscher som covidintyget är avsett för finns både de som är skeptiska och de som har bestämt sig för att ta det i bruk.

I Esplanadparken i Helsingfors ligger en restaurang som inte behöver tänka två gånger om covidintyget ska tas i bruk eller inte.

– Nog tar vi covidintyget i bruk här på restaurang Ravintola Teatteri om det då betyder att vi i nattlivet får normala öppettider, säger restaurangens chef Pekka Tyynilä.

Först väntar han ändå på att lagstiftningen om covidintyget har manglats genom den politiska beslutsprocessen, troligtvis fredagen den 15 oktober.

Uppgifter till Yle: Covidintyget tas i bruk på lördag med 16 års åldersgräns

Några få steg återstår innan intyget kan tas i bruk.

Restauratörer väntar också på att myndigheterna kommer med information om det praktiska.

– Troligtvis blir det en person som står vid ingången och granskar både covidintyg och identitet, antar Tyynilä.

Tyynilä kommer inte på något negativt med att ta i bruk ett covidintyg som passersedel.

Möjligtvis att det kan bli köbildning och att en del inte har intyget och får stanna på utsidan.

Lunchställen avvaktar

Kim Heiniö är vd och ägare till Soupster Family med nästan fyrtio matställen.

– För snabba matrestauranger blir det nog komplicerat, säger Heiniö.

– Vi har lunchrestauranger där människor också sköter om betalningen själva och systemen är ganska automatiserade. Jag vet inte hur vi där ens har möjlighet att kolla igenom allas covidintyg, säger Heiniö.

Kim Heiniö Lucy In The Sky -ravintolassaan.
Bildtext Kim Heiniö är skeptisk till covidintyg för lunchrestaurangernas del.

– Det kräver då mer personal om man måste kolla vid dörren och då måste vi kanske ta mer personal och köerna blir längre, säger Heiniö.

Helt uteslutet är det ändå inte att covidintyget får en roll under lunchpausen.

– Då måste vi bara få det att fungera, säger Heiniö.

"Lagen kommer för sent"

I de branscher där covidintyget inte granskas, måste man följa de coronarestriktioner som finns i samhället.

– Så fungerar det nu och det är nästan bättre för oss, anser Kim Heiniö.

Det blir något att fundera över. Är det lönsammare att ta fler personer på jobb och ha fullt hus, eller färre platser men samtidigt snabbhet?

Heiniö menar att åsikterna är splittrade bland restaurangbranschens företagare. Det man ändå är överens om är att lagen kommer för sent.

– För större evenemang är det en bra sak, så kan man ordna tillställningen så det känns tryggt för alla, säger Heiniö.

Med covidintyget ryms fler på bastulaven

Nedanför Presidentens slott och intill Salutorget ligger havsbadet Allas Sea Pool.

Havsbadet har kört med nedbantad kapacitet i omklädningsrum, bastur och bassänger.

Vd Bodil Ståhl påminner om att ibland har havsbadet varit helt stängt under coronaepidemin.

Därför välkomnar hon covidintyget. Det kommer att tas i bruk på havsbadet, för att slippa de nuvarande restriktionerna.

– Då blir det normalt, säger Ståhl.

Bodil Ståhl står på uteterassen och i bakgrunden syns bassängerna och husen på Norra kajen
Bildtext På havsbadet Allas Sea Pool kommer covidintyget att tas i bruk, säger Bodil Ståhl.

– Vi kan begära det av personer som köper engångsbiljetter. Sen har vi medlemmar och aktieägare som går här och simmar aktivt, berättar Ståhl.

För dem är lösningen att covidintyget visas upp en gång och sedan matas det in i deras uppgifter.

– Vi har portar och när man går in genom dem med sitt armband kan vi ha uppgifterna färdigt inmatade i armbanden, säger Ståhl.

– Det kommer ju att innebära att när man väl anländer hit fördröjs processen och vi måste kanske ha fler människor på jobb i kassorna.

– Om man tänker på att vi har haft två år utan turister, utländska besökare, så tror jag covidintyget kan vara positivt för Finland som destination, säger Ståhl.