Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukki slog Jari Litmanens målrekord i landslaget – räddade Finlands kval med två fullträffar i viktiga bortamatchen

Från 2021
Uppdaterad 12.10.2021 19:11.
Teemu Pukki gör mål mot Kazakstan.
Bildtext Teemu Pukki blev matchvinnare mot Kazakstan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Teemu Pukki klev fram då det behövdes som mest. Anfallaren nätade två gånger mot Kazakstan och såg till att Finland är med i racet till kvalavslutningen i november. Det är viktiga poäng och drömmen om VM lever, säger Pukki till Viaplay efter matchen.

Finlands väg mot VM-playoff blev avsevärt mycket svårare i lördags då laget förlorade hemma mot Ukraina. Finland tappade mot huvudkonkurrenterna i gruppen och det gjorde dagens drabbning borta mot Kazakstan till en måstematch med stort M.

Med tanke på den tuffa avslutningen krävdes en seger för att Finland ska ha något att spela för i november, och landslaget svarade upp på den beställningen. Det blev en 2–0-seger efter två baljor av Teemu Pukki.

Tre viktiga pinnar gör att Finland går upp på tredje plats i gruppen. Senare i kväll möts tvåan Ukraina och fyran Bosnien-Hercegovina.

– Det är viktiga poäng och drömmen om VM lever, säger Pukki till Viaplay efter matchen.

Kanerva skrotade 5–3–2

Förbundskaptenen Markku Kanerva valde att gå över till gamla trygga 4–4–2 och plockade in hela fem nya spelare jämfört med förlusten mot Ukraina.

På planen fanns nu spelare som Rasmus Schüller, Albin Granlund och Urho Nissilä, medan bland andra Paulus Arajuuri och Joona Toivio var petade.

Nya spelare och spelsystem gav ändå ingen omedelbar effekt. Finlands spel var länge tempofattigt i första halvlek och laget tvingades dessutom till ett byte efter en halvtimmes spel då Joel Pohjanpalo utgick och ersattes av Fredrik Jensen.

Först i slutet av första halvlek vaknade Finland till liv och började spela fotboll. Något oväntat var det Albin Granlund som fick de första chanserna då han sköt utanför och sedan dunkade bollen i ribban.

– Det var synd att bollen inte gick. Det skulle ha varit roligt att göra första landslagsmålet här men det viktigaste var ändå segern, säger Granlund.

Albin Granlund skjuter
Bildtext Albin Granlund fick två chanser i slutet av första halvlek.
Bild: AFP / Lehtikuva

Pukki slog målrekordet

Granlunds chanser var ändå startskottet för en scenförändring som gav utdelning. I den 45:e minuten spelade Robin Lod fram Teemu Pukki som bombsäkert satte in 1–0.

– Början på matchen var svår då många inte är vana att spela på konstgräs. Sedan kom vi igång och såg till att Kazakstan inte kom till några lägen, säger Pukki.

Målet var Pukkis 32:a i landslaget och han tangerade därmed Jari Litmanens rekord i herrlandslaget. Och han skulle också slå rekordet.

Strax före paus hade Pukki en boll i mål som dömdes bort efter en hårfin offside, men direkt i början av den andra akten var det inget snack om saken. Kazakstans målvakt kunde inte hålla bollen efter Urho Nissiläs skott och Pukki tryckte in returen.

– Det går inte att beskriva känslorna då man passerar Litmanen, säger Pukki.

Efter den drömstarten på andra halvlek var Finlands seger aldrig hotad och Kazakstan var ett lag i spillror. Finland fick rulla runt precis som man ville och Pukki, Lod och Jensen lekte med den kazakstanska backlinjen.

Finland kunde ha gjort både ett och två mål till och samtidigt fixat till målskillnaden inför de två sista kvalmatcherna, men den här matchen slutade 2–0.

Texten uppdateras...

Resultat:

Kazakstan – Finland 0–2 (0–1)
45´ 0–1 Teemu Pukki
48´ 0–2 Teemu Pukki

Finland 4–4–2: Lukas Hradecky – Nicholas Hämäläinen, Leo Väisänen, Robert Ivanov, Albin Granlund (78´ Jukka Raitala) – Urho Nissilä (90´ Roope Riski), Glen Kamara, Rasmus Schüller, Robin Lod (90´ Robert Taylor) – Teemu Pukki (78´ Onni Valakari), Joel Pohjanpalo (33´ Fredrik Jensen)