Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekommendationen om distansjobb hävs på fredag – men många arbetstagare vill stanna hemma

Från 2021
En kvinna med orange hår sitter och jobbar på en dator vid ett vitt köksbord.
Bild: Tuomo Björksten/Yle

Under coronapandemin har kontorlandskapet bytts ut mot hemmets fyra väggar, men på fredag, den 15 oktober, slopas rekommendationerna om distansjobb. Företag vill nu att fler återvänder till jobbet, men distansarbetstagare verkar tycka om att jobba från hemmasoffan.

Många gillar att jobba hemifrån. Det är lättare att fokusera på sitt jobb, man tycker också om flexibiliteten. Man kan bilda egna rutiner, säger professor Kirsimarja Blomqvist från universitetet LUT. Hon har forskat i distansarbete under coronapandemin. 

För ett år sedan i juli var distansarbetet mer pop än någonsin, då ville över hälften göra mer distansarbete också efter corona, det här kom fram i Yles egen undersökning. Då en utredning gjordes på nytt i augusti i år låg andelen på 35 procent. 

Men det finns också siffror från företagsorganisationen Företagare i Finland, som visar att omkring 75 procent ännu i juli ville fortsätta med distansarbete efter pandemin. 

Trots att arbetstagare verkar tycka om att jobba på distans, så ska allt fler återvända till arbetsplatserna. Fler företag än tidigare ställer sig negativt till distansjobb, enligt organisationen Företagarna i Finland. 

Främst ställer de sig negativt för att möjligheten att vara på plats nu blir verklighet.  

– Det finns ju både fördelar och nackdelar i det här med distansjobb. Man kan tänka sig att effektiviteten höjs, i och med att man slipper resa till jobbet eller då man jobbar ensam och fokuserar bättre, säger Hippi Hovi, verkställande direktör för Företagarna i Kust-Österbotten.

Hippi Hovi, vd för Kust-Österbottens företagare.
Bildtext Hippi Hovi säger att produktiviteten på vissa håll ökat under pandemin, medan den sjunkit på andra.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Men det kan också betyda att linjer mellan jobb och fritid suddas ut. En annan sak är att distansjobb har skapat mycket mer belastning på ledningen som måste lära sig att organisera allt på distans, fortsätter han. 

En hybridmodell är det nya normala

Enligt Yles nya utredning som baserar sig på intervjuer med åtta stora arbetsgivare, så fortsätter många företag med en kombination av arbete på distans och på plats. 

Enligt Matti Mettälä som är personalansvarig på Kesko, ska alla vara med på noterna och veta spelreglerna för det nya normala. 

– Det är viktigt att chefer håller en öppen dialog med sina team, så att alla vet var man rör sig. Då fungerar allt bäst, säger Mettälä till Yle. 

I intervju för finska Yle säger han att de har märkt att möten inte fungerar smidigt då en del är på distans och en del på plats. 

Bättre fokus på hemmasoffan

Är man lat då man jobbar på distans? Inte enligt arbetstagarna själv.

Kirsimarja Blomqvists forskning visar att många upplever att de får något gjort också hemma. Men det är inte all sorts arbete som fungerar så bra på distans. 

– Arbete där man måste fokusera på egen hand går bra att göra på distans, men när man tänker på grupparbete så tycker jag att man borde forska mer i det. 

en medelålders kvinna i lederjacka och glasögon som ler mot kameran
Bildtext Kirsimarja Blomqvist tycker man kunde kombinera det bästa av att vara på plats och på distans. 
Bild: Ari Nakari

Att fler företag vill att personalen är på plats, innebär inte direkt att arbetstagare varit lata under coronapandemin. Hippi Hovi som är vd för organisationen Företagarna i Finland i Kust-Österbottens område, tycker distansjobb kan fungera bra, men ibland kan man bli distraherad där hemma. 

– Det är fel att säga att man skulle vara latare när man jobbar hemifrån, det tror jag absolut inte på. Utan det är mycket fråga om självdisciplin. Sen påverkar ju mycket hur det ser ut där hemma, om barnen är hemma eller partnern jobbar samtidigt så kanske det kan vara svårare, säger Hippi Hovi.

Budskap till arbetsgivare: ”Tänk utanför boxen!”

Att distansarbete skalas ner, betyder en stor omställning för de omkring en miljon människor som under pandemin jobbat på distans.

Kirsimarja Blomqvist skulle hoppas att företag skulle komma på kreativa lösningar och inte bara gå tillbaka till så som det var förr utan att tänka efter. 

– De måste vara lite innovativa, inte bara sätta linjer för hur många dagar man ska vara på plats och hur många på distans. 

Hon är rädd för att arbetsgivare bara vänder på klockan och inte tar lärdom av den här tiden. 

– Det är ingen idé att göra sådant arbete där man måste fokusera på plats, om man inte kan fokusera där. 

Företagen vill ta vara på det man lärt sig av corona

Det som Blomqvist säger, lyfter också de åtta stora arbetsgivarna upp i finska Yles utredning. Företagen säger att de nu måste fundera på vilka stunder i arbetet som kräver närvaro och gemenskap. 

På vissa företag kommer man fundera på arbetstider och platser i sina respektive arbetsteam, inte lägga några övergripande riktlinjer. 

Företagarnas Hippi Hovi tycker inte att en lösning fungerar för alla. Hur och var man arbetar mest produktivt varierar. 

– Produktiviteten bestäms långt enligt bransch. Också hur självständigt människorna klarar av att jobba inverkar. Inom vissa företag har produktiviteten ökat i och med distansarbete, medan den minskat på andra håll, man kan inte dra alla över en kam.