Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronan släpper inte greppet om Jakobstadsregionen – unga vuxna efter i vaccinationstäckning

Skyltar som det står corona provtagning och corona vaccinering på.

Coronan härjar fortfarande värst i Vasa sjukvårdsdistrikts norra del. Fyra personer har behövt sjukhusvård de senaste dagarna, två av dem intensivvård.

Tisdagens siffra är 17 positiva. Antalet personer som testat positivt sjönk i söndags och i måndags. Då testade 9 respektive 11 personer positivt.

Innan det hade man fem dagar med över 20 eller över 30 fall.

- Incidensen har hållit sig över 150, konstaterar Peter Nieminen, chefsöverläkare på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Epidemin härjar fortfarande som värst i kommunerna norröver.

- Även de senaste dagarna så har de allra flesta fallen funnits där, säger Nieminen.

Man i pikétröja ser mot kameran.
Bildtext Peter Nieminen.

Unga vuxna behöver sjukhusvård

De senaste dagarna har ett par personer behövt intensivvård och ett par har varit intagna på vanlig avdelning på grund av coronan.

- De som tas in på sjukhus nu är klart yngre än tidigare. De som vårdas på intensiven är kanske lite äldre men ändå i arbetsför ålder. På avdelningen har vi haft rätt unga vuxna på sistone.

Före vaccinationerna var det mestadels äldre som behövde sjukhusvård. De som på senare tid behövt sjukhusvård har enligt Nieminen allt som oftast varit ovaccinerade eller inte hunnit få båda doserna.

Enligt Nieminen har personer som behövt sjukhusvård på grund av coronan under hela pandemin styrts till Vasa centralsjukhus.

- I kommunerna i söder har de skött några patienter på bäddavdelning men annars har de koncentrerats till Vasa. Det har varit tanken från början.

Provtagning utan tidsbokning "rullar på"

Drive in provtagningen på Kasernområdet i Vasa har nu varit igång i ett par veckor.

- Jag har inte hört något negativt om det. Det är klart att det blir längre köer när man inte bokar tid, men nog har det rullat på. Det underlättar väldigt mycket för personalen när telefontrafiken minskar, säger Nieminen.

Unga vuxna låter fortfarande bli att vaccinera sig

Vaccinationsläget förbättras men fortfarande släpar unga vuxna efter i täckningen.

- I åldern 25 till 40 har vi fortfarande en svacka, som kanske delvis förklarar varför yngre hamnar på sjukhus. Men det är inte enbart ovaccinerade som behöver vård, det kan också vara folk med grundsjukdomar som drabbas trots att de fått två doser. Men det är nog en raritet.

I Vasa sjukvårdsdistrikt har nu 64,6 procent av hela befolkningen fått två doser. Av tolv år fyllda har 74,4 procent fått två doser.

I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har 63,6 procent av hela befolkningen tagit två doser. Av tolv år fyllda har 77,1 procent vaccinerat sig med två doser.

Soite vaccinerar på ishockeymatch

Soite skriver i ett pressmeddelande att intresset för att vaccinera sig stigit den senaste veckan och att man inom distriktet i princip nu nått en täckning på 80 procent, om man väljer att räkna med de personer som fått en vaccindos och sedermera insjuknat.

Soite meddelar att man ordnar ett vaccineringstillfälle i samband med Hermes ishockeymatch i Karleby på fredag.