Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Marina Kinnunen om munskydd i skolorna: "Vi har ett ansvar för situationen i Österbotten"

Porträttfotografi av kvinna i 40-årsåldern, blont hår och vitt munskydd. Hon har svart halsduk och ljusrosa kappa. Hon står utomhus framför en husvägg.
Bildtext Marina Kinnunen.

Enligt THL och undervisnings- och kulturministeriet behöver man inte längre en nationell rekommendation om munskydd i skolorna. I Österbotten gäller än så länge munskyddsrekommendation även i skolorna.

Enligt den uppföljning som Institutet för hälsa och välfärd (THL) har gjort har risken för coronavirussmitta varit liten inom småbarnspedagogiken, i skolorna och vid läroanstalterna. Därför finns det inte längre något behov av att ge en allmän nationell rekommendation om användningen av munskydd för undervisningssektorn.

Utbildningsanordnarna kan ändå utfärda egna rekommendationer om munskydd. Munskyddsrekommendationerna kan alltså variera regionalt och från läroanstalt till läroanstalt.

Coronagruppen håller fast vid sina rekommendationer

I Vasa sjukvårdsdistrikt har Österbottens coronasamordningsgrupp ett beslut i kraft enligt vilket man rekommenderar munskydd i skolorna, från årskurs 6 och uppåt. Det är enligt nuvarande beslut i kraft till den sista oktober.

Vanligen möts coronagruppen på tisdagar, men det gjorde man inte den här veckan.

- Vi har kommit överens om att vi kör med nuvarande rekommendationer tills vidare, eftersom situationen i Österbotten inte blivit bättre, säger sjukvårdsdistriktets direktör och gruppens ordförande Marina Kinnunen.

- Vi har ett ansvar för att situationen här i Österbotten ska vara så bra som möjligt. Och situationen är inte bra, vi är ännu i spridningsfasen, fortsätter Kinnunen.

Ministeriet konstaterar också just det, att regionala och lokala behöriga myndigheter i enlighet med epidemiläget kan ge egna kompletterande eller mer begränsade rekommendationer som grundar sig på deras riskbedömning.

Coronagruppens nästa möte hålls nästa veckas tisdag och då utvärderas läget.

- Vi går alltid igenom olika anvisningar och nya rekommendationer som kommit från statligt håll, säger Kinnunen.

Så åtminstone tills det är gruppens rekommendation om munskydd från årskurs 6 och uppåt i kraft.