Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Testa Raj Bharats friterade, indiska bondost – en mångsidig kumpan i det indiska köket

Vad sägs om en läcker indisk bondost som du kan krydda enligt smak och tycke? Osten friteras och går att frysa ner och användas som sådan i diverse maträtter.

En man i ett kök
Bildtext Raj Bharat

Raj Bharat utbildade sig till elingenjör men sadlade om och blev självlärd kock. Nu har han jobbat 30 år som kock och trivs fortfarande med det han gör. Raj driver en av Jakobstads äldsta restauranger.

Paneer (Indisk bondost)

Det här behöver du:

3 l helmjölk 

125 ml citronsaft eller vitvinsvinäger eller citronsyra 

250 ml vatten 

salt enligt smak

Gör så här:

1. Koka upp mjölken i en kastrull och låt svalna lite. 

2. Blanda citronsaften med vattnet och rör försiktigt ner blandningen i mjölken tills den skär sig. 

3. Låt svalna i 30 minuter. 

4. Sila ostblandningen genom ett tunt tyg, t.ex. muslintyg.

Bondost i press på ett bord i ett kök

5. Skölj med kallt vatten för att avlägsna den sura smaken. När allt vatten runnit bort, vrid ur tyget så att osten får en rund form. 

6. Sätt tyget med osten i ett durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Placera en tyngd på osten, t.ex. en kastrull fylld med vatten i 2-3 timmar. Efter detta kan man även lägga in osten i kylskåpet i några timmar för att osten ska få en fastare form. 

7. Ta ut osten ur tyget och skär den i 2 - 3 centimeter stora tärningar. 

Osten kan förvaras några dagar i kylskåp. Om osten steks i riktigt med olja eller friteras kan man också frysa ner den. Osten är god till kyckling och olika vegetariska rätter. Testa Palak Paneer, en indisk gryta med spenat och ost eller Shahi Matar Paneer, en gräddig gryta med ärter och ost. Osten tillsätts strax innan grytan är klar.

Två leende män i ett kök