Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Miraklet i Gijon, avgörandet i EM-kvalet och kvällen i Kazakstan – Teemu Pukki hittade sina favoriter i målsamlingen: "En ära att passera Litmanen"

Från 2021
Uppdaterad 12.10.2021 22:15.
Teemu Pukki jublar över målet i landslaget.
Bildtext Teemu Pukki satte sitt 32:a och 33:e landslagsmål och skrev historia.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En historisk kväll – då fick Teemu Pukki lista sina främsta målminnen i landslaget. Det allra senaste målet – rekordmålet – firade han knappt.

Det har känts som att det är en tidsfråga innan Teemu Pukki skriver historia i herrlandslaget. I Kazakstans huvudstad Nur-Sultan skedde det.

Två Pukki-fullträffar mot Kazakstan gav Finland en helt nödvändig seger i VM-kvalet, och huvudrollsinnehavaren fick äntligen passera Jari Litmanen som alla tiders meste målskytt.

– Nånstans i bakhuvudet har det väl funnits, men jag har inte fokuserat på rekordet. Det har mer känts som en ära att kunna gå förbi Litmanen när jag har närmat mig, säger Pukki under landslagets pressträff från spelarhotellet.

Pukkis framfart i målprotokollet har gått hand i hand med landslagets framsteg.

– Jag har varit med länge i landslaget, men om jag ska lyfta fram något som jag kommer ihåg speciellt är det året när vi kvalade in till EM – eller egentligen hela den här perioden på tre–fyra år. Vi har spelat bra och fått med oss resultaten.

Debuten skedde 2009 under Stuart Baxters tid som förbundskapten. Det har blivit 33 mål på 98 landskamper – och några av fullträffarna står ut.

– Kvitteringen i VM-kvalet borta mot Spanien var stor i det skedet, och sen kommer förstås målen hemma mot Liechtenstein när vi säkrade EM-platsen. Dagens andra mål när jag passerade "Litti" sitter också kvar, men jag firade inte så mycket när jag inte var säker på om det var offside eller inte.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mycket vill ha mer

Men försök hitta en målskytt som är helt nöjd. Mycket vill ha mer – och Pukki hade lägen för att fullborda ett hattrick mot Kazakstan.

– Det grämer ändå lite, det fanns chanser att vinna med mer. Det viktigaste var ändå tre poäng efter förlusten mot Ukraina, säger Pukki som överlag var nöjd med landslagets offensiva insats mot Kazakstan.

Med tanke på att målskillnad avgör om två lag stannar på samma poäng hade större segersiffror inte varit helt dumt. Förbundskaptenen Markku Kanerva medger det också.

– Efter 2–0 tänkte jag lite på det, men det är klart att segern var viktigast. Det var bra gjort av killarna att samla sig efter Ukraina.

"Ingen föryngringsprocess"

Förbundskaptenen fick också resonera lite om sin laguttagning. Fem spelare var utbytta efter den svaga prestationen i lördags, men Kanerva vill inte prata om petningar eller en påbörjad generationsväxling.

– Det var kort tid mellan matcherna och en lång resa på det. Återhämtningen är tuff. Vi följer med spelarnas belastning och gör en avvägning vilka som är bäst lämpade för att spela.

– Uttagningarna hänger inte på åldern. Det här handlar inte om någon föryngringsprocess. Vi har bra konkurrens på vissa positioner och sen vill jag också ge spelare chansen för att testa dem.

Urho Nissilä springer med boll i en landskamp mot Ukraina.
Bildtext Urho Nissilä var en av de yngre spelarna som fick chansen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Förutom spelarbytena var det också en ny formation. Finland gick tillbaka till fyrbackslinje och spelade med en diamant på mittfältet – Rasmus Schüller som defensiv och Robin Lod som offensiv spets.

I stora stycken tyckte Kanerva att uppställningen fungerade.

– Vi ville hitta fler hot mot deras backlinje. I första halvlek hittade vi inte riktigt in mellan lagdelarna, men det blev bättre. I andra halvlek skapade vi mer och jag gissar att expected goals låg på över två mål. Jag tycker att vi valde rätt taktik i kväll.

Återstår att se vad Kanerva väljer då VM-kvalet går ut på sista varvet. Om en månad avslutar Finland med bortamatch mot Bosnien-Hercegovina och hemmamatch mot Frankrike.