Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens expert ger sin syn på heta frågorna för landslaget i VM-kvalet – var besviken efter röran mot Ukraina: "Sprang huller om buller"

Från 2021
Rasmus Schüller i VM-kval mot Kazakstan.
Bildtext Rasmus Schüller var tillbaka efter sin avstängning och gjorde en stabil insats mot Kazakstan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Två eller tre mittbackar? Efter den här VM-kvalsamlingen lär diskussionen fortsätta – och Yle Sportens expert Jani Lyyski håller på två i mittlåset. "Jag tycker att folk springer för mycket kors och tvärs när man experimenterar med formationerna", säger Lyyski.

Fotbollslandslagets matcher under den gångna VM-kvalsamlingen spretade åt helt olika håll. I lördags blev Finland ifrånsprunget av Ukraina, i går styrde och ställde Finland mot Kazakstan.

Motståndarna har helt olika nivåer i sig, men Yle Sportens expert Jani Lyyski lyfter fram det Finland verkligen behöver oavsett vem som står på andra sidan.

– Finland måste lyckas ge lagets bästa spelare bollen så mycket som möjligt. I mina ögon är det Hradecky, Kamara, Lod, Pukki och Pohjanpalo. De här utespelarna måste styra Finlands offensiv – och det kändes som att Kamara knappt var på planen mot Ukraina.

– Jag tjatar också om stabilitet i försvarsspelet. Finland behöver den i varje match.

"Blev otroligt besviken"

Lyyski ger Finland tummen upp för en väl genomförd bortamatch i Kazakstan. Insatsen hemma i Helsingfors mot Ukraina var däremot inte godkänd.

– Jag blev otroligt besviken. Det värsta var att Finland hamnade i många lägen där Ukraina fick komma rättvända med boll tre mot tre eller fyra mot fyra. Det får man inte sätta sig i. Sett till spelövertag ska Ukraina vinna med mer. Där vann Ukraina taktiskt med 10–0.

Ukraina jublar efter mål mot Finland.
Bildtext Ukraina spelade ut Finland i Helsingfors.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Faktumet att Ukraina och Bosnien-Hercegovina – Finlands konkurrenter i kampen om andraplatsen – delade på poängen sent i går kväll gör det inte bättre.

– Det såg väldigt rörigt ut i Finland i lördags. Spelarna sprang huller om buller och så får det inte se ut. Motståndet var svagt mot Kazakstan, men nu verkade spelarna ha koll på sina roller igen. Det var stabilt över nittio minuter.

Tveksam till tre mittbackar

Formationen – och framför allt backlinjen – har blivit en central landslagsfråga. Två eller tre mittbackar? Lyyski vet var han står.

– Jag förstår tanken med att Finland är utmanare i många matcher, främst mot lag som fyller på offensivt. Men de flesta av spelarna är fostrade med fyrbackslinje. Jag tycker att folk springer för mycket kors och tvärs när man experimenterar med formationerna.

Leo Väisänen i landslaget.
Bildtext Leo Väisänen har tagit en ordinarie tröja i försvaret.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Mot Kazakstan föll valet på fyrbackslinje. De fyra i försvaret hade aldrig bildat backlinje tidigare, men det gick bra.

– Väl genomfört – man får lyfta på hatten åt Markku Kanerva för att han vågar göra byten.

Kanerva nekade till att han håller på med någon generationsväxling efter matchen.

– Det är en tuff situation med exempelvis en spelare som Joona Toivio. Han har varit strålande för landslaget, men hans senaste prestationer är långt ifrån bra. Nånstans kommer man till en punkt där man måste plocka ut spelare som inte levererar här och nu, säger Lyyski.

"En av Finlands bästa spelare"

På en punkt var det ändå precis som vanligt. Teemu Pukki avgjorde och blev landslagets bäste målskytt genom tiderna.

Efter 33 mål på 98 landskamper konstaterar Lyyski att Pukkis utveckling har varit enorm både i landslag och klubblag.

– Framför allt gör han mål. 1–0-målet mot Kazakstan var ett bra exempel. Bollen studsade rätt, han vänder om och vet sen var målet står. Bra mål, bra spelare, fantastisk målskytt.

– Han framstår som en av Finlands bästa spelare genom tiderna. Han har kanske några framför sig i Litmanen och Hyypiä, men han är riktigt bra.

Frågan är om Pukki kan skjuta Finland hela vägen till VM-playoff. Efter 1–1 mellan Ukraina och Bosnien-Hercegovina är de tre lagen inom två poäng.

– Med poäng hemma mot Ukraina hade chanserna varit betydligt större. Bosnien borta är nästan en måsteseger. Men hoppet lever fortfarande, säger Lyyski.

Programmet är inte längre tillgängligt