Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Från frän senator till famlande vicepresident på nio månader – vad har hänt med Kamala Harris?

Från 2021
Till vänster Kamala Harris som talar, till höger en inklippt bild av redaktör Ville Hupa.
Bildtext Förväntningarna var höga på Kamala Harris, men nu har hennes popularitet dalat.
Bild: ddp / All Over Press, Yle

Rubrikerna andades höga förväntningar när senatorn Kamala Harris svors in som Joe Bidens vicepresident i början av året. Men det är en knagglig färd som Harris haft under sina första nio månader som Joe Bidens högra hand.

Den första svarta kvinnan på posten förutspåddes bli en inflytelserik vicepresident som i motsats till sin företrädare på posten, republikanen Mike Pence, inte skulle nöja sig med att vara en inställsam knähund till presidenten.

Man kan fråga sig om förväntningarna på Harris var rimliga, men hittills har de inte infriats.

Motvind i offentliga uppträdanden

Helt osynlig har Harris inte varit. Hon har gett intervjuer och rest runt i landet för att lobba för Bidens politiska agenda, med fokus på allt från infrastruktursatsningar till en reform av vallagarna.

Men i intervjuerna har hon ofta framstått som överdrivet försiktig och emellanåt osäker. 

Kontrasten till den fräna senatorn och primärvalskandidaten från ifjol är påfallande.

Ibland har det gått helt åt skogen.

När Harris - som fått ansvaret för USA:s migrationspolitik - fick frågan om varför hon ännu inte besökt USA:s gräns till Mexiko trots det eskalerande läget, gav hon ett svävande svare som ledde till en kritikstorm från republikaner och oro i de egna leden.

Nyligen hamnade Harris i blåsväder efter att hon under ett möte med en grupp studenter anklagade Israel för att bedriva “etniskt folkmord” mot palestinierna. 

En oförsiktig formulering som snabbt tvingade hennes stab att gå in för medial krishantering skrev bland annat nättidningen Politico.

Tidigare under sommaren rapporterade samma tidning ingående om bristande arbetsmoral och kommunikationssvårigheter i Harris närmaste krets.

Att Harris nyligen sedermera anställt två erfarna kommunikationsexperter som tidigare jobbat för Al Gore och Hillary Clinton tyder också på att allt inte står rätt till. 

Dalande opinionssiffror

Folket verkar också ha vänt Harris ryggen. 

Om Joe Bidens popularitetssiffror dalat efter den kaotiska Afghanistanreträtten och den utdragna coronapandemin i USA, så ser siffrorna ännu dystrare ut för Kamala Harris del.

Hon är just nu mindre populär än sina tre senaste företrädare på vicepresidentposten vid motsvarande tidpunkt.

Det har också fått allt fler demokrater att tvivla på Harris möjligheter som potentiell kandidat i presidentvalet 2024, ifall Joe Biden skulle välja att sitta bara en period. 

En kvinna i blålila dräkt håller handen på en Bibel som hålls av en man i svart kappa. I bakgrunden flera människor.
Bildtext Kamala Harris svärs in som USA:s vicepresident i januari. Till höger Harris make Douglas Emhoff.
Bild: /All Over Press

Harris försvarare: Otacksamt uppdrag och överdimensionerade förväntningar

Kamala Harris försvarare har hittat flera förklaringar till vicepresidentens jobbiga start.

Uppskruvade förväntningar i kombination med enorma utmaningar är en otacksam kombination för vilken politiker som helst. Att växa in i ett nytt uppdrag tar också sin tid.

Man kan också konstatera att Harris har hämmats av faktorer som legat utom hennes kontroll.

Hon anses också av många ha tilldelats en nitlott när Joe Biden gav henne det uttryckliga ansvaret för migrationspolitiken.

Medan transportministern Pete Buttigieg kunnat resa landet runt för att lobba för populära satsningar på vägar och broar har Harris haft det föga avundsvärda uppdraget att förklara vad man tänker göra med de tiotusentals desperata migranter som flockas vid den södra gränsen.

Det har gjort henne till en tacksam måltavla för republikaner som hoppas göra migrationen till en stor valfråga i mellanårsvalet. 

På sociala medier och webbfora har Harris utsatts för smutskastning - ofta kryddat med en rejäl dos misinformation, rasism och sexism - ända sedan Biden valde henne till sin parhäst i fjol.

Kommer Harris att fortsätta med en nedtonad profil?

USA:s konstitution ger ingen tydlig definition på vad vicepresidentens uppdrag omfattar, vilket ger innehavaren en viss flexibilitet.

Kamala Harris försiktiga framtoning i offentligheten är sannolikt ett medvetet val av Bidenadministrationen. 

Harris medarbetare vidhåller att hon är aktiv bakom kulisserna där hon utövar sitt inflytande till exempel i dagliga privata samtal med Joe Biden.

Man kan ändå fråga sig om den nedtonade profilen är en lyckad strategi? 

Ett ofta upprepat mantra är att det i politiken ofta är viktigare hur saker och ting ser ut, snarare än hur de förhåller sig i verkligheten.

Just nu ser det ut som om den tidigare självsäkra senatorn är vilsen i rollen som vicepresident.

Diskussion om artikeln