Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen godkände covidintyget trots sannfinländskt motstånd – tas sannolikt i bruk på lördag

Uppdaterad 13.10.2021 08:28.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi kertoi toimittajille kommenttinsa poistuessaan valiokunnan kokouksesta Helsingissä 12. lokakuuta.
Bildtext Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Markus Lohi kallades till riksdagen sent på tisdag kväll.

Riksdagen godkände sent under tisdag kväll innehållet i det lagförslag som berör covidintyget, eller coronapasset. Det här betyder att den som ska gå på teater eller nattklubb på lördag kväll redan då kan behöva passet.

Diskussionen om coronapasset, eller covidintyget som det kallas i lagförslaget, behandlades i plenum under tre kvällar och under den sista kvällen, onsdag kväll, satt riksdagen och diskuterade till klockan 23.

I omröstningen godkände riksdagen regeringens lagförslag med de förändringar som Social- och hälsovårdsutskottet föreslagit. Enligt förslag från utskottet höjdes åldersgränsen för covidintyget till 16 år.

Under onsdagen röstade man om innehållet i lagförslaget och på fredag röstar man alltså om att godkänna passet. Fredagens omröstning ses ändå främst som en formalitet, det är i praktiken redan nu klart att passet godkänns.

Uppgifter till Yle: Covidintyget tas i bruk på lördag med 16 års åldersgräns

Några få steg återstår innan intyget kan tas i bruk.

Statsministern kallades till riksdagen

Trots att resultatet i omröstningen var klart så var behandlingen av covidintyget stundvis kaotisk då Sannfinländarna, som motsätter sig covidintyget, ville skjuta upp behandlingen av passet och föreslog att ärendet skulle bordläggas. 

Det här resulterade i att en grupp ministrar, bland andra statsminister Sanna Marin kallades till riksdagen för säkerhets skull. 

Sannfinländaren Mika Niikko föreslog bordläggning av ärendet.

– Vi märkte att social- och hälsovårdsutskottets ordförande Markus Lohi inte var på plats, inte heller den ansvariga ministern var på plats. Vi ville skjuta upp diskussionen så att åtminstone ministern skulle hinna vara på plats, sa Niikko till STT.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru anlände ändå senare till riksdagen för att svara på frågor, precis som utskottets ordförande Lohi.

Sannfinländarna motsätter sig covidintyget eftersom det enligt partiet inte längre finns någon användning för passet då Finland närmar sig en 80 procents vaccinationstäckning.