Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi kan behöva coronavaccin i flera år framåt – hälsomyndigheter har beställt vaccin för år 2023

Uppdaterad 21.10.2021 14:58.
En kvinna i rosa tröja  står framför en bokhylla.
Bildtext Ledande expert Mia Kontio är oroad över att vaccinationstakten har stannat av.

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor KRAR samlas i dag, onsdag, för att fatta beslut om vem som ska få en tredje dos coronavaccin. Det finns vaccin för en tredje dos för hela befolkningen.

KRAR förbereder en rekommendation om den tredje dosen coronavaccin. Beslut fattas bland annat om vilka grupper som ska den dosen.

– Behöver hela befolkningen få en tredje dos och i så fall hur snart efter den andra dosen är en fråga. Dessutom funderar vi på om personer i riskgrupper kan behöva en fjärde dos, säger Mia Kontio som är ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd.

Hittills har institutet rekommenderat en tredje dos för dem som har nedsatt immunförsvar, samt personer som fick de två första doserna inom ett kortare intervall. De här grupperna utgör omkring 140 000 personer. 

Enligt Kontio har omkring 62 000 personer hittills fått den tredje dosen coronavaccin.

Stora mängder vaccin kan bli gamla

Även om hälsomyndigheter rekommenderar en tredje dos coronavaccin kan en del av vaccinen hinna bli gamla och obrukbara. För tillfället förvaras omkring en miljon vaccindoser i olika förråd runtom i vårt land. Pfizer-Biontechs vaccin håller i nio månader fruset, Modernas vaccin i sex månader.

– En del kommer att få slängas bort. Finland har skaffat tre doser vaccin åt hela befolkningen. Det betyder fem och en halv miljon människor under tre år. En del av doserna kommer vi inte hinna använda upp. Men vi strävar efter att vi inte ska ta in för mycket vaccin, säger hon.

För tillfället är det svårt att säga hur många personer som behöver få den första, andra eller tredje dosen vaccin i slutet av det här året eller i början på nästa år.

Man strävar enligt Kontio efter att försöka avsluta beställningar från fabrikerna i god tid och i stället styra dem till länder där det saknas vaccin. Däremot är det krångligt att skicka vaccin som redan finns i Finland till andra länder, till exempel utvecklingsländer.

– Det finns stränga regler för vaccin och mediciner och därför är det svårt att skicka dem till ett tredje land då de levererats till ett land, säger Kontio som tillägger att ett sådant alternativt ändå utreds.

Vaccinationerna kan fortsätta till 2023

Det är möjligt att coronavaccinationerna fortsätter i flera år, men det här beror ändå helt på epidemisituationen och rekommendationerna i vårt land.

Preliminära beställningar på vaccin har ändå gjorts fram till år 2023. Det här betyder att alla över 12 år erbjuds vaccin.

– Vi erbjuder den första och andra dosen vaccin så länge som folk vill ta dem. Alla över 12 år är berättigade till vaccinet, säger Kontio.

Institutet för hälsa och välfärd uppskattar att Finland får 150 000–200 000 vaccindoser i veckan fram till årsskiftet, en mängd som ska räcka till enligt myndigheten.

Långsam vaccinationstakt oroar experter

Vaccinationstakten i vårt land har ändå avtagit, något som oroar experter.

– Vi har fortfarande coronapatienter på intensivvårdsavdelningarna, och de är främst ovaccinerade. Trots att vaccintäckningen är rätt så bra bland över personer över 40 år så vårdas många av dem ändå på sjukhus för covid-19. De som är över 40 och inte har vaccinerats sig borde absolut ta vaccinen, säger Kontio.

Man uppskattar att 80 procent av befolkningen kommer att ha fått två doser coronavaccin i månadsskiftet oktober–november.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Koronarokotukset voivat jatkua vuosia eteenpäin – THL:n mukaan alustavia tilauksia on tehty vuodelle 2023" av Pauliina Happo.