Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Carl-Kristian Rundman har tappat tron på Jethro Tull - "Oändliga turnéer med smärtsamt svikande sångröst, omringad av okarismatiska studiomusiker"

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 10:56.
Carl-Kristian Rundman poserar på ett ben på strandsten och låtsas spela fläöjt med Yle-mikrofon. Ian Andersons ansikte bland molnen.
Bildtext Det är inte helt lätt att imitera Ian Andersons klassiska flöjt-posering.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Carl-Kristian Rundman är en av landets mest kännspaka skådespelare på film, tv och teater. Men få vet kanske om att Rundman, som också gett sin röst till självaste Muminpappan, är ett inbitet fan av progressiva rockens gigant Jethro Tull. Eller kanske snarare var.

Här kan du lyssna på Grönroos garage med Carl-Kristian Rundman på Arenan!

Skådespelaren Carl-Kristian Rundman har tappat sin tro på Jethro Tull

Programmet är inte längre tillgängligt

Progeflugan bet Carl-Kristian Rundman redan 1969 när han som nioåring fick Jethro Tulls andra album i gåva av sin bror. Bandets musik har följt med honom genom livet och han säger att det till och med format honom som människa. Rundman äger också en omfattande samling Jethro Tull-covers, cirka 300 stycken.

Men diggandet av Ian Andersons band har inte varit smärtfritt och de senaste tio åren har tron på favoritbandet börjat vackla.

Varför vacklar du i din tro på Jethro Tull?

- Kanske jag bara fått en överdos? Men jag är också besviken på hur Ian Anderson hanterat varumärket Jethro Tull - oändliga turnéer med smärtsamt svikande sångröst, omringad av okarismatiska studiomusiker.

Vad sade sångaren Ian Anderson när du berättade för honom om din stora samling Jethro Tull-covers och att du hade en hemsida med Tull-covers på 90-talet?

- Jag träffade Ian Anderson den 20 juni 2007 på finska ambassaden i London. Jag var då fortfarande aktiv med min samling av Jethro Tull cover-versioner. Han verkade lite roat överraskad och sade att han inte visste om något sådant, trots att det fanns en länk till min samling på bandets dåvarande webbsida under rubriken Ian’s links.

Jag är besviken på hur Ian Anderson hanterat varumärket Jethro Tull - oändliga turnéer med smärtsamt svikande sångröst, omringad av okarismatiska studiomusiker.

Carl-Kristian Rundman

Rundman om Zappa, favoritgiget och låten som kunde vara soundtracket till hans liv

Okej, Rundman är fan av Jethro Tull, men vad annat gillar han? Jag ställde några kvistiga frågor för att få veta litet mer om hans musiksmak.

Du får en fem minuters audiens med en artist som inte längre finns - vem träffar du och vad gör ni?

- Jag skulle fråga Frank Zappa vad han ville snacka om med Ian Anderson då Zappa bjöd in Anderson kort innan sin bortgång. Jethro Tull var då på turné i USA. Anderson tackade nej till mötet, vilket han säger sig ha ångrat senare.

Enligt Andersons uppfattning avskydde Frank Zappa passionerat Jethro Tull och all annan engelsk progg, förutom bandet Gentle Giant.

Carl-Kristian Rundman mot trädbakgrund låtsas spela flöjt med Yle-mikrofon
Bildtext Carl-Kristian Rundman skulle gärna ställa en och annan fråga till Frank Zappa.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Vilket gig du sett skulle du vilja återuppleva?

- Genesis, Helsingfors ishall 1998. Jag hade inte ens hört den senaste skivan Calling All Stations, med nya sångaren Ray Wilson. Jag var inte heller speciellt tagen av deras massiva pop-hits från 80- och 90-talen. Först ett antal år senare började jag uppskatta även denna period i bandets historia och Calling All Stations är numera ett av mina favorit Genesis-album.

Vilken låt skulle vara det bästa soundtracket till ditt liv?

- Detta är näst intill en omöjlig fråga - det kan variera från dag till dag! Plockar dock fram en: Daryl Stuermer: The Highlands, från hans första soloskiva Steppin’ Out (1988). Om jag har en dålig dag, tröstar det att bara tänka på den låten. Stilen är fusion, livsbejakande i dur, lätt och luftig, optimistisk och positiv. Min hustru har sagt att den påminner om mig!

Ian Anderson i Jethro Tull spelar flöjt på ett ben live på Wembley Arena 1973.
Bildtext Ian Anderson live på Wembley Arena 1973.
Bild: /All Over Press

Lyssna på Grönroos Garage med Lasse Grönroos och Carl-Kristian Rundman på Yle Arenan!