Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekopunkten tar byråkratiska vändor i Ingå – tekniska nämnden måste förkasta sitt senaste beslut

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 06:15.
Korsning mellan väg och gång- och cykelväg. I bakgrunden gräsplan med träd.
Bildtext Den nya ekopunkten planeras vid Tallvägen i Ingå.
Bild: Marica Hildén / Yle

Den omtvistade ekopunkten leder till byråkratiska svängar i Ingå. Det senaste är nu att tekniska nämnden måste förkasta sitt beslut som egentligen bara var en beredning.

Ingå kommun har beslutat att placera en ekopunkt vid Tallvägen i Ingå kyrkby, men det tycker två husbolag i samma område att är en riktigt dålig idé.

Husbolagen tror ekopunkten innebär ökad trafik, de tycker att andra platser borde ha utretts mer och kritiserar kommunen för att invånare i området inte har hörts i ärendet.

I våras beslutade tekniska nämnden att söka om undantagslov för ekopunkten. Med anledning av det här lämnade husbolagen in en omprövningsbegäran som tekniska nämnden sedan förkastade den 24 augusti. Nu uppmanar kommunstyrelsen att nämnden förkastar sitt beslut på grund av formella fel.

Det var husbolagen som ursprungligen i en skrivelse påpekade de formella felen och uppmanade kommunstyrelsen granska ärendet. På samma gång meddelade husbolagen att de vänt sig till förvatlningsdomstolen i frågan.

Beslutet var en beredning

I sitt beslut hänvisar styrelsen till kommunallagen och konstaterar att tekniska nämndens beslut behandlar ärendet för omfattande och håller sig inte till det som tas upp i omprövningsbegäran.

Dessutom är nämndbeslutet egentligen bara en beredning konstaterar styrelsen och menar att det i beslutet finns begäran om utredningar som bidrar till det här.

Det här betyder på samma gång att berörda parter inte hade haft möljlighet att söka ändring i ärendet, eftersom det krävs ett slutligt beslut till det.

Diskussion om artikeln