Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

SE Mäkinen i Hangö samarbetsförhandlar – orsaken är brist på bilkomponenter och råvaror

Från 2021
SE Mäkinens hall där bilar granskas.
Bildtext Leveranstiden för bilar är för tillfället rekordlång.
Bild: Marica Hildén / Yle

Arbetsmängden har sjunkit rejält vid logistikföretaget SE Mäkinen till följd av att leveranstiden av bilar förlängts. Orsaken är brist på råvaror och komponenter inom bilindustrin, vilket har lett till en minskning i produktionen.

Efterfrågan på bilar är på en god nivå, men leveranstiden på nya bilar har blivit rekordlång, meddelar Timo Seppä, vice vd för SE Mäkinen, i ett meddelande till Yle Västnyland.

Samarbetsförhandlingarna berör Semaster Oy i Hangös Frihamn och Vanda, SE Mäkinen Logistics enhet i Åbo och Autonkuljetus SE Mäkinen i Vanda.

Seppä förutspår att läget lättar tidigast nästa år. Han säger att orsaken till bristen är en världsomspännande stor efterfrågan på bland annat bilar. Covid-19 kan även spela en liten roll då en del av komponentfabrikerna varit tillfälligt stängda under några veckor.

Berör 200 personer – permitteringar på 90 dagar möjliga

Företaget har reagerat på den minskade arbetsmängden med nya arbetstider, utjämningsledigheter och semestrar. I september har arbetsmängden med en del bilmärken varit 30-40 procent av vad den var i början av året, berättar Seppä.

I Hangö har SE Mäkinen 85 anställda. Samtliga berörs av samarbetsförhandlingarna, men man har ännu inte fattat beslut om möjliga permitteringar. Seppä uppskattar att det i så fall rör sig om permitteringar på högst 90 dagar. Samarbetsförhandlingarna berör totalt 200 anställda vid de tre verksamhetspunkterna.

SE Mäkinen i Hangö gör PDI-granskning, eller Pre Delivery Inspection, av bilarna och monterar tilläggsutrustning.

Bilarna granskas alltså hos logistikföretaget efter att de tillverkats i fabriker utomlands och transporterats till Hangö.

Diskussion om artikeln