Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Haavisto: Finlands deltagande i Afghanistanoperationen ska utredas – tiotals personer ska ännu evakueras

Från 2021
Uppdaterad 13.10.2021 17:00.
Pekka Haavisto i riksdagen.
Bildtext Pekka Haavisto sa under sitt anförande att ett av Finlands primära mål just nu är att lindra den akuta humanitära krisen i Afghanistan.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Utrikesministeriet har påbörjat förberedelser för att påskynda familjeåterföreningar. Efter evakueringsoperationen i Kabul i augusti har "några människor" evakuerats till Finland via Qatars huvudstad Doha, enligt utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) uppskattning.

Det finns fortfarande runt 30 finländare i Afghanistan som omfattas av regeringens evakueringsbeslut. Utöver dem finns ett tjugotal med finskt pass eller uppehållstillstånd. Man kommer att göra ytterligare försök att evakuera dem till Finland, uppger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i Yles Morgonettan.

I augusti evakuerade Finland över 400 personer från Afghanistan. Det här efter att talibanrörelsen tog över makten i landet.

Haavisto uppskattar att man ännu lyckats evakuera ”några människor” efter den stora evakueringsoperationen i Afghanistans huvudstad Kabul i augusti. Det handlar om personer som har funnits på den ursprungliga finska evakueringslistan.

– Det här arbetet fortsätter. Vi strävar efter att hjälpa dem som har utlovats hjälp, och få dem ur landet.

Enligt Haavisto har Utrikesministeriet också påbörjat förberedelser för att påskynda familjeåterföreningar. Ministeriet undersöker om konsuler som cirkulerar genom Islamabad, Pakistans huvudstad, eller Teheran, Irans huvudstad, kan påskynda familjeåterförening.

Tidtabellen för evakueringar och familjeåterföreningar är öppen, eftersom situationen i Afghanistan ännu inte är stabil. Enligt Haavisto fungerar Kabuls flygplats fortfarande inte normalt och kommersiella flyg följer inte normala procedurer.

Finland har kunnat evakuera personer från Kabuls flygplats med hjälp av andra länder, exempelvis Qatar. Det här försöker man fortsätta med, enligt Haavisto.

– Vi har från Utrikesministeriets sida regelbunden kontakt med alla som ska få hjälp och vi strävar efter att, med alla möjliga medel vi har, garantera deras säkerhet och göra vägen ut ur Afghanistan så säker som möjligt, säger Haavisto.

Kan man hjälpa Afghanistan utan att hjälpa talibanerna? Afghanistankommitténs ledare: Världssamfundet måste hitta en väg framåt

6:02

Saramo: Finland utkämpade krig – utan beslut i riksdagen

Statsminister Sanna Marin höll på onsdagen, under riksdagens plenum, upplysning om läget i Afghanistan.

Enligt Vänsterns gruppordförande Jussi Saramo, utkämpade Finland ett krig i Afghanistan, även om inget beslut fattades i riksdagen. Enligt Saramo gjordes det för att köpa USA:s vänskap och acceptans.

Saramo hoppas att den bedömning, som nu utförs vid utrikesministeriet kommer att gå igenom händelserna och förhindra att något liknande sker i framtiden.

Enligt Haavisto har man inte försökt mörka Afghanistanoperationen och dess mål har kommunicerats öppet.

Haavisto påpekade att målet med Finlands Afghanistanpolitik har varit att säkra stabilitet och utveckling så att det inte utgör ett hot mot den internationella eller regionala säkerheten, och att de mänskliga rättigheterna respekteras.

– Vi måste dra nytta av erfarenheterna från Afghanistan när vi planerar eventuella nya militära eller civila krishanteringsinsatser. Det kommer att göras en konsekvensbedömning av Finlands deltagande i den militära och civila krishanteringen i Afghanistan, säger Haavisto.

Bedömningen samordnas av utrikesministeriet och görs i samarbete med försvarsministeriet och inrikesministeriet.

Större humanitärt bistånd till Afghanistan

Haavisto sade under sitt anförande att ett av Finlands primära mål just nu är att lindra den akuta humanitära krisen i Afghanistan.

– Vi har fördubblat vårt humanitära bistånd till Afghanistan till knappa 7 miljoner euro. Finland ger också allmän finansiering till internationella organisationer och stöder FN:s katastroffond som kanaliserar biståndet till Afghanistan.

En soldat står på ett flygfält med ett passagerarplan bakom sig. På planet står med stora bokstäver Qatar.
Bildtext Finland har kunnat ta personer som ska evakueras till Kabuls flygplats med hjälp av stater som till exempel Qatar. Detta försöker man fortsätta med, enligt Haavisto.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Haavisto har Finland under de senaste tjugo åren understött Afghanistan och utvecklingssamarbetsmedel med cirka 415 miljoner euro. Det humanitära biståndets och den humanitära minröjningens andel av det totala beloppet är cirka 46 miljoner euro och den civila krishanteringens andel cirka 30 miljoner euro.

Finlands militära krishantering kostade cirka 350 miljoner euro åren 2002–2021. Sammanlagt 2 500 finländska soldater har tjänstgjort i Afghanistan inom ISAF(International Security Assistance Force)- och RS-insatserna (Resolute Support).

Texten är delvis baserad på Yle Uutisets artikel “Ulkoministeri Haavisto: Afganistanissa on edelleen noin 50 henkilöä, jotka Suomi pyrkii evakuoimaan”, skriven av Tatu Kuukkanen. Översättningen är gjord av Emil Friman.