Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

André Wickström: Så förvandlas jag till karaktären Ludde i Solsidan

Från 2021
André Wickström på inspelning av Solsidans sjunde säsong.
Bildtext "Ludde" redo för inspelning.
Bild: André Wickström

Äntligen är det dags för den efterlängtade nya säsongen av den svenska komediserien Solsidan. I Finland kan du se avsnitten på Yle Arenan, nästan i samma takt som de ges ut i Sverige. Finlandspremiären är måndagen den 18 oktober. Vi snackade med vår finländska förstärkning i serien, André Wickström, inför säsongspremiären.

Solsidans nya sjunde säsong är full med livskriser och människor som omvärderar sina livsval. En har 40-årskris som smittar av sig. Ett par separerar och en ny partner dyker upp i pusslet. En av karaktärerna har en nära döden-upplevelse som förändrar allt.

Ståuppkomikern och skådespelaren André Wickström är vår finländska förstärkning i succéserien. André spelar rollen som Freddes kollega och har varit med i alla säsonger sedan Solsidan startade.

Så blir André Ludde

Då i tidernas begynnelse när serien planerades gjorde André en audition för Ulf Kvensler som skrev Solsidans första säsong.

Han ville träffa mig och se hur Ludde kunde vara. Jag funderade om Ludde ska vara lite gubbig men Ulf sa: Nej, nej, tala med din egen röst bara! Det blir väldigt bra!

― André Wickström

Så kom Ludde till. André berättar också hemligheten i hur han blir Ludde på inspelningarna.

– Jag tar av mig glasögonen, klär på mig de kläder som valts ut och säger replikerna exakt som de är skrivna.

Rakt på sak alltså. De facto så skulle André aldrig tala så som Ludde talar, precis så som replikerna är skrivna. Så i och med att André lär sig texten exakt så blir Ludde lite sådär kantig som han är.

André spelar samma roll i två olika serier

Karaktären Ludde har finsk bakgrund och man vet inte så mycket om honom i serien. Men samma karaktär figurerar också i den finska versionen av Solsidan, Onnela. Där heter han Jyri och spelas också av André i två säsonger.

Det tror jag att är lite unikt, jag känner inte till någon som skulle ha gjort samma rollfigur i två olika länders uppsättningar av samma tv-serie. Kollegerna i Sverige tyckte det var väldigt häftigt att jag spelar Ludde på finska också.

― André Wickström

Ludde ger idéer åt Fredde

I Solsidan är alltså Fredde (Johan Rheborg) och Ludde kolleger. Ingen vet exakt vad de jobbar med. Det enda man vet är att de har hand om andras pengar och placerar dem. Och placeras det bra så får de bra bonus.

André Wikström tillsammans med Johan Rheborg på inspelning av Solsidans sjunde säsong.
Bildtext Ludde är redo att ge Fredde nya idéer.
Bild: André Wickström

Om Solsidan följer tidigare mönster så kommer Ludde in i något skede av säsongen med sin väldigt självsäkra stil och sina idéer. Minns du till exempel när Ludde i sjätte säsongen fick Fredde att vilja höra till the sleepless elite så han kunde tjäna mer pengar istället för att sova bort dyrbar tid? Det visade sig inte vara en bra idé.

Ludde sår nog frön i Freddes huvud, jo. Han har idéer och vet hur saker och ting funkar. Och det är säkert så, att de funkar i Luddes värld, eller så funkar de bara i Luddes huvud. 

― André Wickström

Att skratta åt de rika

Den första säsongen av Solsidan hade premiär i början av 2010 och var såklart speciell för det var den första och allt var nytt. 

André konstaterar att en av de grejer som var nya med Solsidan var att man inte förr lyft fram att rika människor är roliga. Det var alltid någon fattig som man skrattade åt i serier. Det greppet hade inte använts tidigare.

Jag tycker det är jätteroligt att Fredde försöker lösa sina problem med pengar.

― André Wickström

En långkörarsuccé

Den nya säsongen är alltså den sjunde. Även en långfilm har gjorts. André berättar att efter första säsongen började folk lite gnälla att det inte var lika roligt längre.

– Men jag tycker det varit förvånansvärt bra manus på alla säsonger. Tio avsnitt per säsong är ändå ganska mycket och det är många stories i ett avsnitt, konstaterar han.

André trodde att långfilmen som hade premiär 2017 skulle vara ett sätt att avsluta serien. Men nu har två säsonger gjorts efter filmen. Dessutom har ännu en åttonde säsong beställts av TV4 Cmore i Sverige och den ska sändas någon gång under året 2023. Visst skulle det vara trevligt om Ludde skulle vara med även i den.

Felix Herngren, André Wickström och Johan Rheborg på inspelning av Solsidans sjunde säsong.
Bildtext Felix Herngren, André Wickström och Johan Rheborg på inspelning i Stockholm i maj 2021.
Bild: André Wickström

Annat på gång

Förutom Solsidan är André givetvis aktuell med Detta om detta tillsammans med Stan Saanila. På Arenan ligger det i skrivande stund 133 avsnitt med nyhetssatir och trams.

– Det fattas tramshumor, därför gör vi Detta om detta. Humor ska inte vara allvarligt. 

Tyvärr blir detta programmets sista säsong. Detta om detta kommer att avslutas med en nyårsspecial avslöjar André.

En monolog om klimakteriet

Just nu regisserar André Anna Hultins debutpjäs. Hon har skrivit en monolog om menopaus som har premiär den 20.10 på Svenska Teatern. Pjäsen heter Är det hett här och ämnet verkar intressera för biljetterna har sålt bra berättar André.

– Anna bad mig regissera för hon ville att det skulle bli en underhållande monolog med lite humor i.

André konstaterar att han lärt sig otroligt mycket om menopausen under projektets gång.

Bor du ihop med en kvinna så påverkar det ju dig som man också. Man känner sig smartare och man får lite mer förståelse av pjäsen.

― André Wickström

Solsidans sjunde säsong på Yle Arenan fr.o.m. 18.10.2021. Avsnitten publiceras varje måndag klockan 06. På Yle Fem kan du se serien på måndagar klockan 22.