Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Vi gör saker tillsammans efter en lång coronatid" – studerande vid Ekenäs gymnasium hjälper medmänniskor på ny volontärdag

Uppdaterad 13.10.2021 15:32.
Fem ungdomar står på rad utomhus, de tittar in i kameran.
Bildtext Annika Vesterinen, Linnéa Lans, Filippa Skog, Linus Lundqvist och Caspian Björkstam ska delta i volontärdagen på lördag.

Den traditionsenliga dagen för dagsverke har paus i år i Ekenäs gymnasium. I stället ordnas en volontärdag då studerande i skolan hjälper nyanlända flyktingar och äldre och plockar skräp.

Volontärdagen ordnas på lördag (16.10). Då kommer studerande att exempelvis åka till olika äldreboenden i Raseborg för att sätta en guldkant på de äldres vardag genom att umgås med dem.

En grupp plockar skräp, andra pysslar kort till Julhjälpen och en tredje spelar fotboll med en grupp nyanlända flyktingar från Sudan och Eritrea.

Dessutom ordnas loppis och café i skolan för allmänheten klockan 10-14. Intäkterna går till välgörande ändamål som studerandekåren valt.

Från skolans sida har man velat se något nytt arrangemang på den sedvanliga dagen för dagsverke.

– I många år har dagsverksdagen blivit en dag som man köper sig ledig tid. Man betalar en peng till välgörande ändamål och så är man ledig, säger rektor Petra Blomqvist.

Studerande och lärare har tillsammans hjälpts åt att bygga upp dagens program, som består av ett mångsidigt utbud av aktiviteter.

Volontärdagen gör att skolans ungdomar kommer ut bland människor igen efter en lång coronatid.

– Tanken var att vi ska göra saker tillsammans, i stället för att vara hemma, säger Caspian Björkstam från studerandekåren.

Bor du i Ekenäs och behöver hjälp med exempelvis barnpassning eller krattning på lördag förmiddag kan du ta kontakt med skolan under veckan.