Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: I Zon V möter åskådaren nordsjöbornas minnen, liv och identitet

Från 2021
En disig och dunkelt upplyst skolkorridor. Längst borta i korridoren syns siluetten av en gående person.
Bildtext Klockriketeaterns föreställning Zon V sätts upp i en tom skolbyggnad i Nordsjö.
Bild: Korpijaakko Kastehelmi

En övergiven skolbyggnad blir skådeplatsen för en immersiv minneszon där åskådaren får dyka in i minnen och upplevelser från gångna och pågående liv. Zon V blandar en del Tjernobyl och en del vemod med nordsjöbornas berättelser och identitet.

Helsingfors stad vaknade för flera år sedan till att lejonparten av kulturanslagen koncentrerades till stadskärnan, där museer och teatrar trängs nästan vägg i vägg, medan de folkrika förorterna i östra och norra Helsingfors blev så gott som utan.

Så staden beslöt att rikta mer anslag dit människor faktiskt bodde.

Klockriketeatern, KOM-teatern och Finlands fotografiska museum har nu i sex års tid arrangerat konst- och kulturupplevelser på olika håll i Nordsjö.

Nu kulminerar arbetet i höstfestivalen Nordsjö 21. Som del av den sätts Zon V upp i den gamla gymnasiebyggnaden i Nordsjö.

En man i grå uniform i ett vaktmästarbås i åttiotalsstil.
Bildtext Klockriketeaterns skådespelare Carl Alm uppträder som vaktmästare i Zon V.
Bild: Kastehelmi Korpijaakko

Lek med Tjernobyl

Den första omedelbara associationen av Zon V är säkerhetszonen i Tjernobyl. Efter kärnkraftsolyckan utrymdes allting inom 30 kilometer från kärnkraftverket. På det tusentals kvadratkilometer stora området står i dag höghus, vägar, hela samhällen övergivna medan skog och vilt övertar området.

I Zon V hälsar personal i vita rockar besökarna välkomna till zonen och delar ut passerkort. Sedan får besökarna vandra fritt i de öde korridorerna och klassrummen i den tömda skolbyggnaden från 1976.

I samarbete med konstnärskollektivet Kokimo har Klockriketeatern skapat rumsliga installationer med ljus och ljud. De dunkla rummen fyllda av ett lätt dis och doften av tall.

En person står i en tom skolkorridor i dunkelt ljus, i bakgrunden finns förvaringsskåp.
Bildtext I Zon V är luften fylld med ett lätt dis och talldoft. Runt om i byggnaden träffar man på stämningsfulla ljus- och ljudinstallationer.
Bild: Korpijaakko Kastehelmi

Här och där står efterlämnat bråte, ett glasskåp med uppstoppade ekorrar och en samling fågelägg, ett rum fullt med pulpeter.

Genom skolan passerar skådespelare i uniformer som spöken eller levande minnen från det förgångna, upptagna med sina vardagsrutiner. På innergårdarna tränger sig växtligheten upp genom springorna i stenläggningen.

I ett stort klassrum är hela golvet täckt av ett tjockt lager av barkflis.

Hela platsen andas förfall och ett fridfullt vemod. Minnen av byggnadens gångna liv hänger kvar på väggarna i form av affischer och klistermärken som påminner om säkerhetsavstånd och handtvätt.

I musikklassen improviserar en konsertpianist (Merve Abdurrahmani) på ett efterlämnat piano där vissa tangenter inte längre funkar.

En vaktmästare (Carl Alm) sitter i vaktmästarbåset med en termos och tidning, med elskåp och trådtelefon.

Massor av gamla fotografier med olika vardagliga motiv ligger ovanpå varandra i en hög.
Bildtext Nordsjöbor har delat med sig av sina personliga fotografier som besökarna får bekanta sig med.
Bild: Kastehelmi Korpijaakko

Föreställning möter konstinstallation

Zon V gör ett slående intryck. Verket är ett mellanting mellan en föreställning och en immersiv konstinstallation, och gestaltar på ett förtjänstfullt vis stadsdelens liv och minnen.

Genom fönstrena ser man stadsdelens invånare promenera och cykla förbi i skymningen. Men föreställningen tar också in invånarnas egna minnen, erfarenheter och tankar i verket.

I ett klassrum spelar videon Päähenkilöt (Huvudpersonerna), där nordsjöbors livshistorier återberättas av en lugn berättarröst. Det är gripande att höra de upplevelser som vanliga människor i parken eller på förortsbaren har att dela med sig av.

Kortfilmen kan ses i sin helhet på Klockriketeaterns webbplats.

Zon V är ett suggestivt verk som skapar en egen värld för åskådaren att vandra in i. Verket lyfter fram stadsdelens identitet, minnen och historia, och hur dess invånare lever sina egna liv från dag till dag.

Zon V. Koncept och förverkligande: Jani Hietanen, Raisa Kilpeläinen, Viljami Lehtonen, Anna Murtola, Veera-Maija Murtola, Anna Pöllänen. Övriga medlemmar i Zon V:s arbetsgrupp: Kastehelmi Korpijaakko, Noora Sandgren, Liisa Söderlund, Carl Alm, Dan Henriksson Samhällskonstnärligt arbete och materialinsamling: Jenni Bergius, Julia Hovi, Kastehelmi Korpijaakko, Liisa Söderlund, Maaretta Riionheimo, Noora Sandgren, Rosa Maria Perä. Spelar till och med den sista oktober.