Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kiuru hoppas att experterna snabbt tar ställning till den tredje coronavaccindosen – bakomliggande oro om att skyddet börjar avta

Från 2021
Uppdaterad 14.10.2021 07:54.
Krista Kiuru i närbild, iförd munskydd.
Bildtext Enligt Kiuru är det viktigt att se till att vaccinskyddet är tillräckligt, så att samhället ska kunna hållas öppet.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru önskar att experterna skyndar på så att finländare får klarhet om den tredje coronavaccinrundan. Enligt Kiuru har regeringen reserverat vaccin åt alla. 

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru önskar att den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) ger en rekommendation om den tredje coronavaccindosen redan i dag, onsdag, så att finländare är informerade om hur coronavaccinationerna framskrider. 

– Jag hoppas att vi får rekommendationer i dag. Det är därför vi har experter, så att de kan ge rekommendationer gällande vaccineringen, sa Kiuru till Yle i riksdagen på onsdagen. 

Sjukhusen fylls allt mer med de som har fått två coronavaccindoser. Skyddet från den första vaccindosen börjar avta samtidigt som kontakten mellan människor klart har ökat. 

Kiuru hänvisar till rapporten från september från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, som varnar att vaccinets skydd kan börja tappa effekt med tiden. 

– När vi nu ser på sjukhusvårdens situation just nu måste man konstatera att det finns människor som har fått den andra vaccindosen, på grund av ålder eller allvarlig sjukdom, som är i den situationen att vaccinets verkan kan börja avta. Och de har därför insjuknat. 

Kiuru säger sig vara mycket orolig över att situationen kommer att ha en inverkan på sjukvårdens belastning. 

Enligt HUS beräkningar har 12 procent av de som förra veckan behövt sjukhusvård fått två vaccindoser. 

– Vi måste komma ihåg att vaccineringen av de som är i riskgruppen har inletts på vintern och våren. Utgående från sjukvårdens belastning kan man se att sjukdomen rör sig på vissa områden, och att effekten börjar avta också för de som har fått två vaccindoser, säger Kiuru. 

Regeringen har reserverat coronavaccin åt alla

Enligt Kiuru är regeringen förberedd på att alla ska få vaccin. 

– Vi har utgått från att de som har nedsatt immunförsvar har fått en tredje vaccindos, och även sjukvårdspersonalen. Men nu är det dags att prata om hur man kan upprätthålla vaccinskyddet hos de mest utsatta.

För att samhället ska kunna hållas öppet måste man se till att vaccinskyddet är tillräckligt, enligt Kiuru.

Det här är en översatt version av Yle Uutisets artikel “Kiuru vaatii asiantuntijoilta jo tänään kantaa kolmanteen koronarokotteeseen – taustalla huoli rokotteiden tehon hiipumisesta” av Anniina Luotonen och Tulikukka de Fresnes. Översättningen gjord av Iiris Mattsson.