Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandssvenska punkbandet Flush belönades med en gyllene plakett på stamkrogens vägg

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 13:20.
Bandet Flush poserar på Busholmen i kostymer.
Bildtext Flush i väntan på att stamkrogen ska öppnas.
Bild: Flush

De har inte bara en stamkrog, de har en stamkrog med bandets egen förgyllda plakett på väggen och ur kylskåpet serveras bandets eget ölmärke. Nej vi talar inte om Motörhead, vi talar om 66,6% finlandssvenska punkbandet Flush.

Mera om punkbandet Flush kan ni höra i Grönroos Garage på Yle Arenan! (Tryck på pilen nedan)

Lasse Girs i bandet Flush: “Punk” är ett laddat ord!

Programmet är inte längre tillgängligt

Hur kommer det sig att ni har en förgylld plakett på er stamkrog?

- Vilket band med självrespekt har inte en egen plakett på sin stamkrog? Det har ju varit hårda tider för både musik- och krogbranscherna och under den värsta lockdownen ville vi stöda vårt favoritställe också på ett annat sätt än bara genom att tömma deras hyllor, ölfat och kylskåp. Därför pryder nu vårt namn väggen vid vår stamkrog på Busholmen, berättar vokalisten och gitarristen Lasse Girs.

Guldplakett på krogvägg.
Bildtext Flush ställde upp för stamkrogen då den var i knipa under coronan och fick en förgylld plakett på väggen som tack.

Flush har ett eget öl som pryds av er toalettlogo. Hur tänkte ni där?

- Vilket band med själrespekt har inte ett eget öl med sin egen logo på? Ja, det är ju så att vår logo har formen av ett toalettsäte. Så har det alltid varit och så skall det alltid vara och därför alltså toalettlogon på ölet.

- Tanken med ett eget öl blev mera konkret i och med vårt ”anthem” Cheap Beer från vårt debutalbum It Began as a Mistake (2020). Med en populär låt som heter Cheap Beer var det ju klart att vi måste göra drömmen om ett eget bandöl sann. Så efter en massa “hustlande” och genom goda kontakter finns nu Flush Cheap Beer, en chinook ale bryggd av ett lokalt bryggeri, tillgänglig så länge varan räcker. Var finns den, undrar du? Vid vår stamkrog så klart!

Jag tycker jag om idén att uppskatta det man har och inte alltid söka något nytt, större, vackrare eller bättre.

Lasse Girs

Lasse Girs om Mayhem, favoritgiget och låten som kunde vara soundtracket till hans liv

Men vem är Flush - eller Lasse Girs - egentligen? Jag ställde några mer eller mindre kvistiga frågor till Lasse för att få veta lite mera om vad som rör sig inanför pannbenet.

Du får en 5 minuters audiens med en död artist i himlen (eller helvetet): vem träffar du och vad gör ni?

- Ah, det finns ju så många… Just nu kommer jag spontant att tänka på Dead/Pelle i Mayhem. Hans sista år och slutliga öde var ju tragiska, och jag skulle väl bara villa kolla om han mår bättre nu och se om han behöver prata med någon. Vi behöver ju alla någon att prata med då och då, och Pelle behövde det enormt mycket under sina sista år. Han fick inte den hjälp han behövde då så jag skulle gärna kolla om han har det bättre nu.

Dead och Euronymous från gruppen Mayhem
Bildtext Dead och Euronymous från Mayhem dog båda som unga.
Bild: Okänd

Vilket gig du sett skulle du vilja återuppleva?

- Pearl Jam i Hyde Park i London var nog speciellt. Det är ju ett band vi inte ser här i Finland så ofta. De spelade för en enorm publik, som sjöng med från början till slut och de drog igenom alla sina bästa låtar. Jag har enorm respekt för Pearl Jam, både som kreativa artister men också för hur dom har navigerat igenom musikbranchen på sina egna villkor och med all integritet kvar.

Vilket band med självrespekt har inte en egen plakett på sin stamkrog?

Lasse Girs i punkbandet Flush

Vilken låt skulle vara det bästa soundtracket till ditt liv?

- Uh! Jag har svarat på en massa intervjufrågor på sistone, både för vårt album från 2020 och nya EP:n som kommer i november. Men detta är ju nog den svåraste frågan jag fått hittills. Grattis, Lasse! Jag säger nu Tom Waits San Diego Serenade. Inte för att jag skulle ångra en massa saker i mitt liv, men jag är ganska melankolisk och så tycker jag om idén att uppskatta det man har och inte alltid söka något nytt, större, vackrare eller bättre. Och så är det ju en helvetes fin sång!